June 25, 2009 2

Vacanţă! Vacanţă!

By in digresiuni, jazz, rusia

Vacanţă! Vacanţă!

Citisei cândva la Boia în „Pentru o istorie a imaginarului” despre faptul că odihna la mare este, în fond, o re-editare a mitulul biblic al Edenului în redacţia de reclamă a agenţiilor turistice. Adica, na! Scoţi banul şi-ţi cumperi bucăţica de paradis all-inclusive unde ai voie să stai cu burta la soare fără să faci nimic timp de şapte zile.

Totuna mă duc!

Există anumite trăsături quixotești în trista figură a revoluționarului. El vrea să cucerească Edenul pentru toată lumea!

Există anumite trăsături quixotești în trista figură a revoluționarului. El vrea să cucerească Edenul pentru toată lumea!

Ieri seara: mă răsfăţ cu „Cevengur” şi observ (mare minune!) că lectura îmi aduce aminte de ceva, de o altă carte, mai veche. Nu-mi dau imediat seama, apoi încet-încet mă prind cu gândul că fabula seamănă oarecum cu cea din Don Quixote. Locul nobilului Don îl ţine ostaşul Armatei Roşii, Kopenkin; pe post de Rocinante – calul Proletarskaia Sila (Forța Proletariatului); în loc de Dulcinea – Rosa Luxemburg! Citesc un fragment hilar în care un pazinc îi atrage atenţia lui Quixote/Kopenkin la iarba, care se pleacă fără vânt sub presiunea transmisiilor radio ale albgardiştilor. La care Don Kopenkin scoate sabia şi taie înfierbântat aerul – na! acum transmisiile o să le primească încâlcite.

Apoi apare şi o moară; dubii nu-s – proba asemănării cu Don Quixote se prezintă in full. Rămâne de stabilit dacă Dvanov e Sancho.

În tot cazul îi admir pe Cervantes și Platonov, carora se pare că nu le-a fost dat să trăiască în veacul propriu, dar care, în pofida vremurilor, nu s-au lenevit să despice firul în patru ca să stabilească cât şi pentru ce.

În semn de solidaritate cu fraţii spanioli, care au pierdut lamentabil de la americani în seminfinala Cupei Confederaţiilor, renunţ la tradiţionalul păhăruţ de rom cu gheaţă. (Ha-ha! Asta după o halbă de bere cu nachos și guacamole ;))

Dar celebrez vacanţa şi nu pot să-mi refuz un disc bun. Caut în Portretele lui Haruki şi aleg eseul despre Horace Silver. Un cântec pentru tata (Song for My Father). Tatăl lui Horace Silver era muzician şi provenea din Cabo Verde. Dar poate că avea şi origini portugheze cum afirmă Murakami-sensei. În tot cazul, mi se pare formidabil să-ţi aduci aminte copilăria, hudiţele, jocurile şi să le dedici pe toate lui tata.

Auzi şi tu?

Să vedem ce-a fost în copilăria mea: sâmbetele la bibliotecă (cu tata!), duminicile la clubul filateliştilor (cu tata!), pe durata vacanţei – la cinematograf să privesc filme cu Winnetou (cu tata!). Asta da, paradis pierdut! Dar totuna am să merg la mare.

Mersi, tata!


Tags: , , , , , , , , ,

2 Responses to “Vacanţă! Vacanţă!”

 1. Felicitari, Sorin pentru vacanta bine-meritata ;)!

  Mi-a placut ideea cu Edenul… uneori imi creez acest eden acasa, cind stau si nu fac nimic :))) doar ca se intimpla foarte rar…

 2. Nicolae Botan says:

  Felicitari cu tranzitia (fie si temporara) intr-un alt mod de existenta (aparent mai placut) ;).
  O fotografie recent efectuata, la tema, e denumita “drumul spre concediu” – http://img95.imageshack.us/img95/7027/drumulspreconcediu.jpg
  E pe malul Adriaticii… eu nu prea imi permit concedii daruite (sau meritate), incerc sa le fur cite o zi doua, noroc de trenuri accesibile si avioane ieftine… Dar daca sincer nici nu prea as suporta mai mult de 2,3 zile pe plaja, instantaneu mi se face sila de mine si de existenta mea lipsita de orice sens (pe plaja). Asa ca zilele urmatoare voi incerca sa combin Elba (insula) cu analiza economica a delictelor si “game theory” :).
  Am un coleg din Brazilia care (dupa spusele lui) are domiciliul chiar in apropiere de “Copa Cabana”… stau acu si ma gindesc cit e de nefericit din cauza ca va fi prea greu pentru el sa gaseasca un nivel satisfacator al plajei si atmosferei in alta parte a lumii, dar in acelasi timp cit e de fericit omu ca este descotorisit de stereotipul mult raspindit – cel de asociere a odihnei cu plaja… 😉