April 4, 2010 2

Seria de autor Kōbō Abe

By in japonia

Kōbō Abe este un scriitor genial, iar cine neagă acest lucru cu siguranță că nu știe pe ce lume trăiește. Nu numai că la cnocautat pe Alber Camus în patru seturi (Albert nu s-a deplasat prea departe de Străinul și Ciuma), dar a și continuat căutările: 1. Omul cutie este omul alienat de societate; 2. Harta ruinată este șansa himerică de a găsi un rost pentru această lume; 3. Chip străin este invadarea teritoriului sacru al lui Celuilalt; 4. Femeia nisipurilor ne îngloadă în micimea problemelor cotidiene – cât de comod e să abandonezi visarea!

Uite-așa. Scriu din memorie, căci „Femeia nisipurilor” (1962) am citit-o ca pe un roman de literatură SF când eram copil, chit că se găsea în biblioteca tatălui, iar tot restul l-am digerat în variantă electronică în epoca mea madrilenă. Am descoperit cu acest prilej că Haruki-sensei împrumută angro de la Abe. (Împrumuturi rambursate cu dobândă, de altfel.)

Iată de ce Kōbō Abe merită o serie de autor. Cea mai reușită e cea de limbă engleză. Vezi de convinge-te:

Mai e de adăugat că acest scriitor bizar, Abe, s-a născut la Tokio (nimic ciudat până în acest punct), dar a copilărit la Mukden, în Manciuria ocupată de japonezi. Tatăl său era medic de profesie, fiul i-a urmat pașii, însă după ce a fost repatriat din Manciuria a jurat să nu practice nicicând medicina. (Oare traumele pe care omul le produce semenilor săi a înclinat această balanță?) De tânăr a fost atras de filozofia unora ca Heidegger, Jaspers și Nietzsche. Primul său proiect literar a fost să fuzioneze tehnicile suprarealismului cu ideologia marxistă. A fost membru a partidului comunist japonez, dat afară în 1960. Probabil, că fuziunea n-a funcționat până la capăt.

– Ce privești?

– O fereastră.

– Nu, nu. Întrebam ce anume privești prin fereastră.

– Ferestre… multe ferestre. Una după alta lumina se stinge. Este unicul moment în care știi cu certitudine că cineva se află înăuntru.

(Harta ruinată, 1967)


Tags: ,

2 Responses to “Seria de autor Kōbō Abe”

 1. ryunoske says:

  La fel şi dumnezeu se uită la geamurile blocurilor răpănoase pentru a se convinge că înăuntru sunt oameni.
  sh!t
  cât de neimportanţi suntem…

  • Zenu says:

   Ryūnosuke – demon șiret! Femeia (era vorba de o femeie) se referea la solitudinea noastră, cea de toate zilele… Dar merge și așa!