April 21, 2011 6

Inșallah!

By in digresiuni, literatură

Ministerul Justiției a înregistrat liga islamică. Mitropolia Moldovei este oripilată. Enoriașii sunt stupefiați. Cică mâine-poimâne, studenții sirieni o să-și facă moschee la Chișinău. Cică nu una. Cinci-șase!!! Vin tătarii! Făceți ceva!

Internetul vâjâie de indignare. E pomenit tătuca Ștefan. Sunt aduse citate din Coran care varsă „lumină neagră” peste religia islamică. Opozanții acestora invocă toleranța. Fac apel la drepturile omului. Încearcă argumentul Europei și faptul că suntem o națiune civilizată. Și sunt înecați în puhoiul de Adevăr.

Mitropolia Moldovei se comportă de parcă ar deține monopolul absolut asupra adevărului. Asta nu e ceva ieșit din comun pentru o religie. Musulmanii sunt ferm convinși că ei au dreptate. La fel și mozaicii. Salman Rushdie, în „Versetele satanice” (carte pentru care i s-a decretat fatwa) avertizează despre vicisitudinile unui singur adevăr. O singură carte. Un singur dumnezeu. Un singur profet. Acest unu-unu-unu este mai puternic decât bomba atomică. Lipsa îndoielii poate justifica orice neghiobie. În același timp, lipsa îndoielii poate face minuni. Credința oarbă îi face pe oameni surzi la durere și, foarte des, scunzi la minte. Asta e mesajul „versetelor”. Despre care toată lumea a auzit însă puțin sunt cei care le-au citit.

Cu adevărul credinței nu avem ce face. Așa e felul lui – absolut. Ceea ce-mi dă furnici însă, este că Mitropolia Moldovei se comportă de parcă ar avea și monopol asupra sufletelor. De parcă ar fi religia oficială a Republicii Moldova. Se face că plouă la auzul sintagmelor „stat secular” și „separarea religiei de stat”. Urât. Eu am o constituție în care precis că scrie despre libertatea de confesiune. Însă desigur că pe Înaltpreasfințitul nu-l interesează Constituția. El are O Singură Carte. În care nu există articolul 31 Libertatea conștiinței. Care spune:

(1) Libertatea conştiinţei este garantată. Ea trebuie să  se manifeste în spirit de toleranţă şi de respect reciproc.
(2) Cultele religioase   sînt  libere  şi  se  organizează  potrivit statutelor proprii, în condiţiile legii.
(3) În relaţiile  dintre  cultele  religioase sînt  interzise  orice manifestări de învrăjbire.
(4) Cultele religioase  sînt autonome, separate de stat şi se bucură de sprijinul acestuia, inclusiv prin înlesnirea asistenţei religioase în armată, în spitale, în penitenciare, în aziluri şi în orfelinate.

“Moldova – țară ortodoxă” și “Ortodoxia – salvarea națiunii” sunt blazoanele expuse văzului de către Mitropolia Moldovei. Un gen de Ev Mediu adaptat la formele mediatice specifice secolului XXI. Mare grijă pentru bucata de piață pe care o formează credincioșii creștini. Care nu cumva să se subțieze pe urma oficializării unei religii de import. Nici urmă de toleranță. Și asta din partea persoanelor care țin la educația moral-spirituală a copiilor noștri și făceau adineaori lobby pentru introducerea predării religiei în școli. Eu cred că dacă Moldova ar fi un stat care-și respectă Constituția, o amendă groasă și rușinoasă ar fi cel mai adecvat răspun Mitropoliei Moldovei. Dacă ar fi…

Notre Dame de Tunis

În Tunis există catedrale. La fel și în Alger. În Egipt. În Turcia, Liban și Siria. La noi însă există foarte multe prejudicii. Asociem islamul cu fanatismul religios fără să avem capacitatea de a observa când creștinii noștri dau dovadă de un fanatism pe potrivă. Ne înfricoșăm la auzul unui namaz, deși s-ar părea că vacanțele pe litoralul turcesc ar fi putut să ne obișnuiească cu atâta lucru. Islamul nu e contagios. Musulmanii sunt oameni normali. E suficient să-i cunoaștem mai bine. Să le citim cărțile. Nu neapărat Coranul. Poate fi Orhan Pamuk sau Naghib Mahfuz. Mai știi, poate învățăm despre toleranță la ei, dacă Mitropolia Moldovei nu are nimic de spus la acest capitol.


Tags: , , , , , , , ,

6 Responses to “Inșallah!”

  1. alex27 says:

    🙂 Aici mereu este lectură bună! Respect!

  2. oamenii au tendința de ași ascunde ura față de cei diferiți de ei în spatele unei religii

  3. Viorica Strah says:

    Sorin, cred ca ai perfecta dreptate. Da, Mitropolia noastra crede ca detine monopol absolut asupra adevarului. Se teme ca poate sa-si piarda o parte din enoriasi care contribuie la venitul bisericii ortodoxe. Da, toti clericii vorbesc despre Dumnezeu ca si cum ar sti mai bine cine este El. Dar important e sa remarcam ca Dumnezeu nu este nici ortodox, nici catolic, nici protestant, nici musulman. E dragoste. Cu cit mai multa dragoste ai,cu atit mai tare te apropii de Dumnerzeu si inveti ce ai de invatat. Altfel, cei de la “Mitroplii” vor gindi pentru tine si te vor manipula.

  4. […] Sorin Hadârcă scria prin aprilie despre acest vulcan care mereu erupe și niciodată nu adoarme. ” Eu am o constituție în care precis că scrie despre libertatea de confesiune. Însă desigur că pe Înaltpreasfințitul nu-l interesează Constituția. El are O Singură Carte. În care nu există articolul 31 Libertatea conștiinței.” […]

  5. […] Sorin Hadârcă scria prin aprilie despre acest vulcan care mereu erupe și niciodată nu adoarme. ” Eu am o constituție în care precis că scrie despre libertatea de confesiune. Însă desigur că pe Înaltpreasfințitul nu-l interesează Constituția. El are O Singură Carte. În care nu există articolul 31 Libertatea conștiinței.” […]