May 6, 2011 1

Gambitul moldovenesc

By in digresiuni, literatură

Politica moldovenească pusă pe jar nu este un lucru cine știe ce apetizant. Enervantă și decepționantă sunt calificative mai exacte. Plecarea lui Tănase, apoi cea a lui Godea amplificau golul din stomac. Mirosea a ars. Analiza la rece devenise un mission impossible. Ipoteze într-ales: 1. stilul autocratic (ca să nu-i zic pe șleau autoritar) de conducere a partidelor politice de la stânga la dreapta, împrejur și pe loc repaos; 2. existența unui păpușar care trage sforile (acuma rolul de eminență cenușie a migrat de la Tkaciuk la Plahotniuc, pe semne din cauza că se potrivește rima); 3. nourașii unei alianțe – numiți-o tehnică dacă vă place terminul – între PLDM și PCRM, deranjantă pentru o bună parte din tații fondatori ai liberal-democrației.

Atâtea ipoteze și nici una probată – e nașpa! Implozia liberal-democraților părea iminentă. Dar ce partidul, mie de alegător mi se făcu milă. Prea tare semăna cu datul cu zarul. Cu încăpățânarea unuia posedat de joc și pe aceiași culoare. O încăpățânare anchilozantă, tre să admitem.

Alegătorul sunt eu. La alegerile din aprilie 2009 am mers cu inima împăcată și fără speranță. La cele din iulie 2009 cu inima împăcată și cu speranță. În 2011 nu mai era nici prima, nici cealaltă. Pe cine să alegi, bre? Din nou the lesser evil? Amintea exact de situația angajatului care i-ar pașoli pe toți afară, doar că atunci când vine momentul angajării, la concurs se prezintă exact foștii angajați. Și atunci a guoi bon? Săturat, contemplam opțiunea de a băga piciorul în alegeri. Oricare din ipotezele sus-menționate s-ar fi adeverit, carul tot pe loc stătea: AIE-2 în derivă. Iar miza crește…

Azi, după ce am aflat noutatea privind retragerea din cursa electorală a candidatului PLDM am răsuflat ușurat – încă mai există speranță! Un gest nobil de maturitate politică. Un gambit: pierdem pe termen scurt pentru a câștiga pe termen lung. Felicitări domnule Filat! Există momente când a pleca capul în fața realității cere un curaj și o înțelepciune mult mai mare decât firescul încăpățânării de a merge înainte. Respect pentru asta!

Regret pentru… nu, nu pentru Bodiu, ci pentru Chișinău. Care ar fi putut să se aleagă cu un primar abil și energic. Spre deosebire de domnul Chirtoacă, Bodiu nu este un bun politician. Este un minus care nu m-a descurajat foarte tare. Lucrurile de care se apucă, le face bine. Dar și în Cancelaria de Stat pe care o conduce sunt multe de făcut. Nucleul Guvernului nu e un lucru de doi bani. Iar aici domnul Bodiu are avantaj.

Așa că în iunie se poate merge la alegeri, dacă nu cu inima împăcată, cel puțin cu speranță. Mersi liberal-democraților pentru așa un cadou pre-electoral. Democraților, voi ce spuneți?


Tags: , , , ,

One Response to “Gambitul moldovenesc”

  1. Goo says:

    Daca mutăm punctul și virgula – “Care ar fi putut să se aleagă cu un primar abil și energic, Spre deosebire de domnul Chirtoacă.” 🙂