February 27, 2010 5

Zazaism

By in europa de est

Greu de judecat ce vrea să zică Dada Burchuladze. Ah, pardon, Zaza Burchuladze. Dacă „Instant Kafka” are un conținut oarecum descifrabil (în pofida cantității uriașe de argotică), apoi „Fonograma” și „Șapte înțelepți” sunt zazaism pur-sânge. Pardon, dadaism.

Mai bine să-ți dau niște citate…

…din „Kafka instant”:

“El stătea lângă bar singur, fuma şi, întreaga lui făptură, părea să spună următoarele: “Abonatul se află în afara ariei de acoperire. Vă rugăm, reveniţi.”

…din „Fonograma”:

„Două lucruri mă fascinează pe-adevăratelea: buzunarele pline de heroină și imperativul moral din mine. În astfel de momente devii get-beget moral, adevărat exemplu etic și pildă. Iar ochii ți-s plini de taină, precum Biblia.”

…din „Șapte înțelepți”:

„La drept vorbind, cine-s eu de fapt? O imagine amalgamată? Memorie virtuală? Un soi de aparat turbulent – jacuzzi din citate? Un rizom dotat cu simțuri? Propria mea halucinoză? Sau jachetă? Poate jacheta mea să afirme despre mine: omnia mea mecum porto?”

Mă întrebam dacă nu cumva stilul literar pe care îl propagă Zaza se numește cyberpunk. Se pare că nu. Ăla este un fel de SF trăsnit, altoit de post-modernism. Narkocomics zice gazeta.ru. În stilul respectiv am mai citit Dorota Masłowska. „Alba ca zăpada şi roşu bolşevic” e un roman, pe care l-am găsit supra-apreciat de critica literară. În mod evident și unul și celălalt se trag din lanul de secară, deși, spre deosebire de alți „tineri rătăciți”, Holden Caulfield știa ce vrea de la viață. Chiar dacă această cunoaștere se reducea la salvarea unor copii bezmetici care se jucau într-un lan de secară.

Poate Turcul pricepe mai bine?


Tags: , , , ,

5 Responses to “Zazaism”

 1. v.ernu says:

  bunnn.. zazaim haha… i-am tradus lui zaza… o sa fie incintat,,, asteptam reactii de la tblisi.. dar cine stie georgiana sa traduca?

 2. v.ernu says:

  salutari din tblisi… cu decatie pentru turk si stapinul lui… hihi

  privet dorogoi Vasily!
  ia smotrel site, no na rumynskom konechno nichego ne ponial. tol’ko dogadalsia (….)

  p.s. zazaism – eto kruto!
  ia na sviazi
  zaza

 3. Zenu says:

  De la ghenarțvali 🙂