May 10, 2010 5

Podul de cărţi: Zilele Literaturii Române

By in europa de est

Noi şi cu românii? Noi, românii? Am început să ne cunoaştem la un pod de flori. Florile se ofilesc. Poate era mai bine dacă începeam relaţia noastră la un pod de cărţi. La 20 de ani de la Podul de Flori, scriitorul nostru român, Vasile Ernu, aduce în Republica Moldova un desant de scriitori din România.

În perioada 19-21 mai 2010, la Chişinău va avea loc prima ediţie a Zilelor Literaturii Române. Trei zile în care cititorii vor avea ocazia să se întîlnească cu importanţi scriitori din Republica Moldova şi România.

Evenimentul va cuprinde conferinţe, lecturi publice şi dezbateri la care vor participa: Gabriela Adameşteanu, Vladimir Beşleagă, Aurelia Borzin, Iulian Ciocan, Constantin Cheianu, Dumitru Crudu, Claudiu Komartin, Dan Lungu, Eugen Negrici, Doina Ruşti, Alexandru Vakulovski, Elena Vlădăreanu, Varujan Vosganian.

„Cît de diferiţi sîntem e greu de spus. Cît de asemănători sîntem e poate mai uşor. Nu ar trebui să ne sperie nici una din întrebări. Ştim însă un lucru foarte sigur: Pentru a avea o relaţie normală e nevoie de o (re)cunoaştere reciprocă.

Prin acest proiect ce reuneşte scriitori „de pe ambele maluri” ne propunem să facem un prim pas spre încetarea reproducerii ignoranţei şi necunoaşterii reciproce. La această primă ediţie, vom încerca să răspundem la cîteva întrebări simple: de ce ne cunoaştem atît de puţin? Ce s-a întîmplat şi ce se întîmplă cu noi , cu poezia şi literatura noastră? Cîteva zile la rînd, importanţi scriitori de limbă română, din ambele ţări, vor citi pentru publicul larg fragmente din cărţile lor, vor discuta şi vor încerca să ofere soluţii pentru o mai bună înţelegere a fiecaruia dintre noi.”

Vasile Ernu (coordonatorul proiectului)

O să iasă bine, să ştii. Conferinţe, dezbateri, lecturi urbane şi jazz. E şi de cititori, nu doar de scriitori.

Să lăsăm politica la o parte pentru trei zile. Hai la cărţi!


Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

5 Responses to “Podul de cărţi: Zilele Literaturii Române”

 1. Vladimir B. says:

  Foarte bun!

  şi mă bucur că întîlnirea asta va avea loc taman în zilele imediat următoare deschiderii expoziţiei centenare Élisabeth Ivanovsky, care va avea loc la Chişinău. Detalii aici:
  http://ochiuldeveghe.over-blog.com/

  Veniţi, vedeţi, citiţi!

 2. trecator says:

  supeeer programul intrunirii! trebuie mers, vazuti clasicii in viata, in carne si oase, numai Negrici cat face!

 3. v.ernu says:

  vladimir venim..
  propun daca esti acolo sa o faci pe ghidul… ce zici?
  v.

 4. Vladimir B. says:

  Vasile!

  Mi-ar placea sa fiti si la vernisaj, urmat de lansarea cartii. Dar daca stabilim o ora anume, intr-o zi, de ce sa nu vorbesc despre acest minunat om, care a fost Élisabeth Ivanovsky? Si desigur, despre opera ei…

 5. Bruce says:

  Vasile!

  Mi-ar placea sa fiti si la vernisaj, urmat de lansarea cartii. Dar daca stabilim o ora anume, intr-o zi, de ce sa nu vorbesc despre acest minunat om, care a fost Élisabeth Ivanovsky? Si desigur, despre opera ei…