March 14, 2010 Off

Axioma chibritului

By in europa de est

Taras Prohasko scrie neobișnuit de bine. „Nesimplii” este un roman atât de savuros, încât n-am ezitat o clipă să-l situez pe raftul bibliotecii între volumelele sârbului Milorad Pavić și volumele sârbului Goran Petrović. La Prohasko toate și toți sunt alături – rastamanii și austro-ungarii, sovieticii și haiducii români. Scriitorul carpatin merge sub prestigiosul calificativ de „Márquez ucrainean”, deși, după, mine genul de realism magic pe care îl practică este ferm ancorat în spațiul carpato-balcano-pontic. În fond, nimic neobișnuit – Nikolai Vasilievici Gogol, izvor nesecat pentru stilul simbiotic care cuplează realul și fantasticul, tot din Ucraina se trage.

Așadar, ne-am lămurit cu rădăcinile, mergem mai departe. …Un roman atât de savuros, încât i-am „iertat” imediat personajului principal, Sebastian, vina de a fi soțul celor trei Ane: 1. fiica prietenului său, Franz, 2. propria sa fiică și 3. fiica și nepoata sa. „A ierta” e un fel de a spune căci, din perspectiva textului, incestul face parte din cosmogonie și nu din codul penal. (Se pare că la fel proceda Chronos pe vremurile când nu erau alte femei decât Femeia!) Prin urmare, am acceptat această detabuizare forțată ca pe o chestie menită să zdruncine paradigma realității. Dincolo de acest lucru, e mai ușor să înțelegi că „pe această lume există lucruri mai importante decât Destinul” și că „cea mai radicală formă de acțiune este Așteptarea”.

Atât de savuros, încât… Da’ ia vezi și singur căci sunt drăguț și ți-am tradus o bucată de text:

În fotoliu ședea însuși notarul, fuma una după alta niște țigarete groase, trase printr-un inel de argint sudat cu o osie de aramă, care era prinsă de pod. Fiecare țigaretă nu era mai lungă decât jumătate din mărimea medie a unei palme de femeie. Notarul era ocupat cu sucirea unei noi foițe cu tutun în timp ce o fuma pe precedenta.

Încă din tinerețe el a decis să coordoneze cumva propria sa moarte și să nu o lase la voia întâmplării. Prin urmare, dacă nu putea să stabilească momentul morții, și-a zis să se lămurească cel puțin cu pricina decesului. A optat pentru cancerul pulmonar și a început prin a nu-și limita fumatul, astfel încât să existe certitudinea că moartea îl curma anume pe această cale.

Însă de îndată ce se găsea cineva care să-i treacă pragul ușii, că notarul își scotea țigareta din inel, îl așeza pe vizitator în fotoliul său, deschidea o lădiță, scotea doi ardei dulci roșii sau galbeni – întotdeauna proaspeți și suculenți, cu o mână deschidea un briceag mare și strâmb care-i atârna la genunchi legat de o curelușă și, curățind cu cealaltă mână ardeii, se interesa ce să toarne – palincă, rachiu, șlivoviță, beherovcă, țuică, zubrovcă, tărie din anason sau ienupăr, turna plinul în ardeii dulci, servea oaspetele, se apropia de masa de scris, scotea o foaie de hârtie, un creion ascuțit, ridica păhărușul, pronunța „să dea, Doamne”, uitându-se fix în ochi îl servea până la capăt, mușca din ardei, își turna imediat în celălalt, aprindea țigareta (chibriturile le ținea într-un buzunar lângă brâu, în timp ce chibritelnița era lipită de unul din picioarele mesei), lua într-aceiași mână pocalul, iar în stânga – creionul, inhala adânc și numai atunci era gata să te asculte.

Atât de savuros, încât am chef să merg în Carpații ucraineni, să-mi fac un păhăruș din ardei dulce (dar poate fi și iute?), să-mi torn un strop de perțovcă. Tre’ de mers, tre’ de făcut ceva… Tre’ de-l tradus pe Prohasko în română să se bucure ai noștri. Măcar și pentru topografia alpină: Pătros, Hovărlu, Brăscul, Pojivevska, Danțiș, Homul, Turcul, Șpâți, Răbra, Tomnatâc, Brăbănescul, Mănciul, etc. Rădăcini slave împletite peste cele latine, cele latine peste cele ungurești, etc.

P.S. Volumul scos la Ad Marginem mai conține și două nuvele: una din care se pot face câteva povestiri și una în care aflăm cum autorul a încetat să fie scriitor. Trebuie să mai adaug că pe ultima am citit-o cu viteza melcului, căci la fiecare capitol mă întrerupeam ca să-l citesc și soției. Atât de bine-i zicea încât nu se putea arunca un cuvânt.


Tags: , , , ,

Comments are closed.