April 7, 2012 Off

Despre ceva

By in asia, literatură

Enis Batur  e un autor care mă sucește și mă răsucește. Iau acest citat ca pe o provocare:

Etichetele vomită judecăți despre valoarea lucrurilor.

Adică, na, sunt niște păreri la urma urmei, aceste etichete, zic, însă, din momentul când sunt lipite de ceva, oferă o informație despre acel ceva. O informație care se rezumă la valori monetare. Cifre, carevasăzică. Cumperi sau ba, ce mai stai pe gânduri? Mi le imaginez ca pe niște cotații bursiere. Indicele Dow Jones, Nikkei 225, FTSE sau… prețurile la ouă. Admirând curbele (fie și imaginare) pe care le descriu prețurile pe monitoarele calculatoarelor, simți un impuls să acțiunezi. Cumperi? Vinzi? Observi cum prețurile la ouă urcă virtiginos, gata-gata să spargă ecranele. Ce-i asta, bre – jobless claims? Inflation forecasts? Fed cuts interest rates by 5 bps?

Tu și societatea de consum. Nu există o publicitate mai convingătoare decât prețurile care urcă în sus. E o chestie de viteză de reacție. Nu ți-i foame, dar impulsul informațional își croiește deja drum spre neuroni. Lași totul baltă și-ți iai o omletă. Chiar dacă nu-ți era foame. Tu și societatea ta de consum.

Încerci să vezi lucrurile altfel. Prețul e un contract. Cifra de pe etichetă anunță o ofertă. Acel ceva de care stă lipită eticheta e cu semnul plus. Valoarea monetară la care ești somat să renunți e cu semnul minus. Tu și circumstanțele tale monetare. Imaginează-ți că pentru a intra în posesia acelui ceva, trebuie să renunți la altcevadin tine.

La naiba… totul e o vrăjeală. Suntem prinși într-un torent de schimburi valorice. Ceva dai, ceva primești. Nici nu mai apuci să faci bilanțul de la miezul nopții, să faci un clearing, să le pui pe toate pe cântar ca să-ți faci barem o idee. În ziua de azi, de exemplu, eu sunt în plus sau în minus? Acum, când știi că prețul afișat e un contract, ce faci? Semnezi? Nu semnezi?

Iai în mână un creion, dar încă mai stai pe gânduri… Nu, nu semnezi. Ai nevoie de creion pentru altceva. Faci o schiță. Iai un pix, un ciocan, o daltă, un ac, niște foarfece, o pensulă, o cheie, o piuliță. Acționezi. Faci ceva ce nu a existat înainte ca să pui tu mâna pe acea unealtă. Extragi din tine ce știi tu că e bine și-ți privești satisfăcut opera. Nu e mai bine așa?

După care iei o etichetă și înscrii pe ea părerea ta proprie despre valoarea bunului creat.

P.S. Plecăciuni oamenilor creativi , cu scânteie de antreprenor, care știu să facă ceva.


Tags:

Comments are closed.