September 7, 2009 4

Dedisneyficatorul

By in america de nord
Charles Bukowski - sfântul jegos

Charles Bukowski - sfântul jegos

În Madrid priveam chestia asta care se dădea la televizor sâmbătă noaptea şi se numea La noche temática. Era după miezul nopţii, desigur, şi mai întâi se rula un documentar, urmat de careva discuţii interesante şi un film la temă. La noi aşa ceva nu se dă, da’ mi-am făcut eu propria mea săptămână tematică citind din Charles Bukowski şi privind acest documentar minunat despre el. Se numeşte Bukowski: Born Into This.

Judecând după cărţile sale, s-ar zice că biografia lui Henry Charles Bukowski (pentru prieteni şi amante – Hank) este mai potrivită pentru un dosar penal decât pentru un catalog de literatură. Tutunul, băutura, pariurile, curvele – ăsta este mythos-ul lui Hank. Obscenitatea capătă o nouă dimensiune într-ale literaturii, nesondată de nimeni, evitată de toţi. Dacă te laşi intimidat de ea, desigur vei sfârşi prin a-l judeca şi a-l acuza pe Bukowski. Păcat…

Zilele trecute discutam cu o colegă despre sensul ghicitorii născocite de Milorad Pavic: cine vede mai bine – vulturul de pe fundul iazului sau peştele de pe acoperiş? Desigur, punctul de observaţie e mai important decât numărul de dioptrii, astfel încât am ajuns să mi-l imaginez pe Bukowski metamorfozat într-un peşte pe vârful unei case din Los Angeles, semi-asfixiat şi înjurând de mama-dracului. Se prea poate că a înjura nu e cel mai drăguţ lucru din lume, dar sunt subiecte despre care se poate trata numai prin înjurătură. Din locul unde se situa Charles Bukowski, realitatea putea fi descrisă numai înjurând.

De pe acoperiş, Bukowski înjura munca de pe plantaţie, spălarea de creieri şi pe Mickey Mouse.

La el am ajuns prin Roberto Bolaño. Mi s-a părut că există o afinitate între cei doi – ambii şi poeţi şi prozatori, ambii vagabonzi, rebeli – şi n-am greşit. Pe detectivul lui Bolaño îl cheamă Arturo Belano; pe cel al lui Bukowski – Nick Belane. Povestirea lui Bolaño din volumul „Târfele asasine” se întitulează „Ultimele amurguri pe pământ”; Bukowski are un volum care se numeşte „Poemele din ultima noapte pe pământ”.

În tot cazul, documentarul e bun şi merită să-l priveşti dacă te interesează omul şi cărţile lui. De partea lui Hank sunt Tom Waits, Bono şi Sean Penn. Şi eu, desigur.

Bukowski despre sex:

Sexul e un lucru, care se face… atunci când nu poţi să adormi.

Bukowski despre dragoste:

Dragostea e ca ceaţa care se risipeşte cu primele raze ale realităţii.

Aparenţele înşeală. Masca lui Bukowski de dirty old man ascunde o inimă care suferă. Această latură pare să o rezerve mai ales poeziei:

Pasărea albastră de Charles Bukowski (traducere din original)

am o pasăre albastră în suflet care
vrea să iasă
dar eu sunt prea dur cu ea,
îi zic, stai acolo, nu am să las
pe nimeni să te
vadă.
am o pasăre albastră în suflet care
vrea să iasă
însă eu o stropesc cu whisky şi inhalez
fumul de ţigară
iar curvele şi crâşmarii
şi casierii din alimentare
nu vor afla niciodată
că ea e
acolo.

am o pasăre albastră în suflet care
vrea să iasă
dar eu sunt prea dur cu ea,
îi zic,
taci chitic, vrei să-mi faci
necazuri?
vrei să-mi dai de gol
textele?
să-mi distrugi vânzările de carte în
Europa?

am o pasăre albastră în suflet care
vrea să iasă
dar eu îs mai şmecher, îi dau drumul
doar noaptea uneori
când toată lumea doarme.
eu zic, ştiu că te afli acolo
aşa că nu fi
tristă.
apoi o pun la loc,
însă ea mai continuă să cânte
înăuntru, n-am omorât-o cu
totul
şi noi dormim
astfel
cu al nostru
pact secret
şi e întra-atâta de frumos
încât şi un bărbat ar
plânge, însă eu nu
plâng, dar
tu?


Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Dedisneyficatorul”

 1. ceziceu says:

  am o trauma literara – o vreme lunga am avut acces doar la literatura publicata pe timpurile sovietice. Pe multi scriitori ii descopar abia acum. Pe acelasi Bukowski l-am descoperit pe youtube , o recitare chiar a Blue bird, posibil chiar de el… am indragit poezia… http://www.youtube.com/watch?v=mmWZOsVtqR0

  • Zenu says:

   El e. Inconfundabilul.

   Toți am suferit această traumă (da’ vindecarea a fost mișto!) 😉 Interesant e că pe Bukowski l-am descoperit în Spania – îl citea Carlos, mi compañero del piso, și m-a avertizat că tipul e un pic ciudat. Mi l-a împrumutat și l-am citit în spaniolă. Nici nu știam că-i american, dar m-am priceput eu. De atunci, mi-a plăcut cam tot ce-a scris. E trans-lucid tipul.

 2. […] dedisneyficatorul, este fără îndoială scriitorul lunii septembrie. Am impresia că am declanșat o modă. Mai […]

 3. […] dedisneyficatorul, este fără îndoială scriitorul lunii septembrie. Am impresia că am declanșat o modă. Mai […]