April 13, 2010 4

Objet trouvé

By in design, pictură

L-am găsit la Bălți. Malevich odihnește. Rothko odihnește. Marcel Duchamp îl decupează grijuliu și-l târâie la Guggenheim. Ia una mie de miare pe el. Simplu.

Se numeşte I-Ching.

Io descifrez rosturi:

– Loredana, suca, m-ai dezamăgit!

Acest mesaj nu este destinat eternităţii. Este destinat Loredanei. Dar e ceva de el.

Les objets trouvées şi-au făcut apariţia în muzee pe la începutul secolului trecut când dadaistul Marcel Duchamp, s-a săturat să inventeze artă şi a început să culeagă arta de pe stradă. Nu făcea altceva decât să le târască obiectele în muzeee. Eventual, le re-boteza altfel. Renumitul pisoar a fost numit Fântâna şi a fost prezentat unui juriu, care a îndrăznit să afirme că respectivul nu reprezintă artă.

Arta pentru decorul şi confortul bogaţilor e absurdă, au căzut de acord dadaiştii. Mult mai inteligent e să produci NIMIC. Non-sens este sensul cel mai exact al lumii populate de noi.

Noroc că Peggy Guggenheim, sponsorul ediţiei, se nimeri să fie o pliuşkină sadea. Noroc că şi bogată.

Noua tendinţă coincise cu migrarea dadaiştilor la New York. La New York erau multe obiecte în stradă şi multe spaţii goale în muzee.

Şi la Bălţi sunt o mulţime de obiecte în stradă. Şi spaţii goale. Lipsesc dadaişti şi Peggy Guggenheim.

P.S. Vizionează Albinuţa dadaistului pe youtube. Partea 1, 2, &  3.


Tags: , , , , , , ,

4 Responses to “Objet trouvé”

  1. Vladimir B. says:

    dar ce faci, domnu’)? vrei să rescrii istoria artelor…

  2. […] Objet trouvé – 2 By Zenu in design, pictură Pe ăsta l-am găsit la Torino. E frumos, n’est ce pas? Cine să fie în imagine, Humphrey Bogart? Maybe. În aşa caz, asta aduce a niţeluş pop-art, genu Andy Warhol. Fără palimsestul de anunuţuri, mixajul de litere de tipar, nu ar fi la fel. Uite-aşa. Nu numai la Bălţi se găseşte artă în stradă. […]