January 17, 2010 20

Îmbrăcați în pielea goală

By in design, rusia

Inspirat de discuţia despre coperte sexy, la care au contribuit generos Ernu şi Bulat, am tras o raită prin librării şi am cumpărat două cărţi numai pentru faptul că mi-au făcut din ochi. Iată-le!

Recunosc, nu auzisem anterior o iotă despre scriitorul cu numele hieroglific Astvatsaturov şi nici de Radzinsky Oleg. M-au ademenit copertele. În primul rând, fii de acord, referinţele culturale la Henry Miller şi Liusea înscrise pe coperta cărţii cu inconfundabile fonturi gardofile (de regulă utilizate pentru a zgâria un „X”, un ”Y” și un caracter chirilic cu căciuliță), m-au stârnit suficient de tare ca să culeg cartea de pe raft. Cules. Răsfoit.

În primul paragraf din „Îmbrăcați în pielea goală” se vorbește despre starurile de care ne amorezăm în adolescență. Ce chestie! Unul care era îndrăgosti în Monica Vitti a terminat prin a scrie o teză despre Cehov; cel îndrăgostit în Marylin Monroe a ajuns directorul unei rețele de comerț, iar cel pasionat după o actriță porno americană a făcut carieră de bandit într-un mic orășel de provincie. M-am gândit cu nostalgie la Snejnaia Koroleva și la Milady de Winter (fiind atras irecuperabil de femme fatale) și am pus cartea pe tejghea. Oricum la acea vârstă mă îndrăgosteam cu aceeași regularitate cu care citeam romane. Eram un tip împrăștiat. Am ajuns să fac zen pe post de hobby.

Scoicile kaori se fac responsabile de cealaltă achiziție. „Surinam”. Te anunț când termin cartea.

Nu regret deloc acest impuls. Am citit romanul-eseu al lui Astvatsaturov într-o săptămână încărcată cu multe alte evenimente. Lecturile serale erau un deliciu. Contemporanul nostru știe el ce știe. Stilul denotă o filiație clară Cehov – Zoscenko – Ilf & Petrov cu scântei post-moderniste à la… nici nu mai știu… à la Astvatsaturov? Ironic dar rafinat, Astvatsaturov face o xerocopie excelentă a zonei UReSeSiste din ultimii 30 de ani. Ca și în cazul unei imagini trase la copiator, se pierde nițel din culoare, în schimb esențialul se conturează mai clar. Cucerit de atâta sinceritate, exclam convertit: „Da, măi, așa a fost!”

Turcul pistolar și Astvatsaturov

Lecturarea lui Astvatsaturov marchează o curioasă emancipare…

Doar știi că sunt pedant în privința lecturilor și am un registru al cărților citite în ultimii 22 de ani? Păi iată, nefiind foarte dificil să fac o statistică, am socotit că în ultima decadă am citit doar trei volume scrise de scriitori ruși: „Notițele vânătorului” de Turghenev, „Cevengur” de Platonov și acum acest Astvatsaturov. Tabuizarea „rușilor” s-a produs ca urmare a faptului că, anterior, citisem en gros din autori ruși. În total 60 de volume, inclusiv capii –DostoevskiTolstoi; dar și fantaștii – BulîciovEfremovBeliaevfrații Strugațki.

Am schimbat un univers, pe care am ajuns să-l detest, pe unul mai mare și mai strălucitor. M-am cosmopolizat. Am citit foarte mulți japonezi – 68 și argentinieni – 55. Ceva am câștigat, dar ceva am și pierdut. Acum îmi dau seama cât de multe au trecut pe alături…

Se prefigurează Anul Marilor Recuperări. Am în plan să-l citesc pe Șalamov și pe DovlatovZamiatinNabokov. Pe Sorokin în citesc chiar acum („Kremlinul de zahăr”) și poate că am să ajung și pe la Sanaev. Am chef să-l recitesc pe Krjijanovski.

Etc.


Tags: , , , , , , , , , , , ,

20 Responses to “Îmbrăcați în pielea goală”

 1. […] Am început îmbrăcați în pielea goală. […]

 2. Irina says:

  Sanaev e savuros 🙂 Poate pentru mine e mai savuros, pentru ca in ”babushka” lui am vazut cite ceva din bunica mea. Au facut si un film. Cica-i bun, desi nu-i e chiar fidel spiritului cartii.

 3. v.ernu says:

  auuu… frumos… ma bucur ca ti-a palcut Astvatsaturov… eu am ramas incintat,,,
  hai ca-l bizii sa-i arat poza (si sa/i explic ce scrii despre el).. se va bucura cu siguranta… E prima lui carte si a avut un suces mare in rusia… l-am cunoscut in iune la un festival la moscova unde AdMarginem a dat un party pentru scriitorii ei… e un tip cam ca in carte: timit, foarte inteligent si cu o ironie foarte fina…

  • Zenu says:

   Sper să nu se oprească aici. Fiind prima, se pare că a încercat să spună totul. Dar stilul e încântător. Mai vreau. 🙂

 4. v.ernu says:

  nu… e pe fine cu a 2a carte… acum e criza si in rusia si scriitorii s-au reapucat de scris haha… eu sper ca criza sa aiba un efect bun asupra literaturii… un alt scriitor bun Shadulaev (la ADmarginem cei 3 “vulturi ai literaturii ruse tinere” , cum zice editorul lor sint Shadulaev, Prilepin si Elizarov) sustine ca de cind cu criza scrie continuu…

 5. Vladimir B. says:

  Dar ce, cărţile de la AdMarginem le poţi procura aşa, ţak-pak, de la Chişinău???

 6. v.ernu says:

  Saha Ivanov avazut si el poza aseara (deirectorul AdMArginem).. i-am dat linku cu titulatura / Moldo-romanii il citesc si iubesc pe Astvatzaturov hihi (deci mai vrem carti bune)

  reactzia lui…

  Спасибо, Вася! шикарная фотография – будет отлично смотреться на нашем сайте. в Вене было прекрасно (…..) Посмотрел дом, который построил Витгенштейн.
  Обнимаю,
  саша

  • Zenu says:

   Ce frumos din partea ta. Turcul Pistolar e plin de importanţă zilele astea. Aşteaptă să-şi vadă în curând poza. 🙂

  • Zenu says:

   Dada, știam. În Rusia i-au apărut recent cele 5 volume de operă (posibil) completă. A scris foarte energic o vreme, dar nereușind să se facă publicat, a renunțat. „Scriitorul rătăcit” așa parcă-l numeau rușii…

 7. Vladimir B. says:

  O reluare oarecum a discuţiei despre grafica coperţilor, cît de originale pot şi sunt acestea, şi cum unii se “inspiră” de la alţii! Dar cine e, totuşi, primul, cine dă tonul?
  Iată întrebarea care ne preocupă…
  http://ochiuldeveghe.over-blog.com/#fromadmin

 8. v.ernu says:

  se discita sa aducem la chisinau expozitia SuperBooks 2006-2008 (cartile premiata pentru design la frankfurt) la chisinau la mijlocul lui MArtie.. sper saptamina viiitoatre sa am doate datele… e propus ca spatiu Libraira din Centru a Cartierului… (face loc si le plaseaza)…. ce ziveti? sugetsii? locul e ok?

  • Zenu says:

   Ideea e minunată. Mă gândesc cum s-ar putea implementa mai bine. Din păcate pot contribui doar cu idei (fiind angajat cu multă bătaie de cap la moment). Ai niște imagini cu SuperBooks? Să înțeleg mai bine cum arată și despre ce fel de spațiu e vorba? Este vorba de cărți sau de coperte?

   Dă-mi un link eventual…

 9. v.ernu says:

  haha
  vezi ca AdMaregineam te-a bagat pe sit…
  http://admarginem.ru/
  ЧТО ПИШУТ В БЛОГЕ
  Молдавия любит Аствацатурова

  Один из самых популярных молдавских блогов отрецензировал “Людей в голом” Аствацатурова. В книге обнаружены следы Чехова, Зощенко и Ильфа с Петровым. “Турок”, сидящий на книге, – это “знак качества”, выставляемый лучшей из прочитанных рецензентом книг.

  19.01.10 16:43

  • Zenu says:

   Ce e, e. 🙂

   Apropo, „обнаружены следы” este foarte bine spus. Ce dă Google Translate îl bate cu ușurință pe Tristan Tzara. Într-un fel e o mică capodoperă: Zenu în googlusească este egal cu „Жителей Сену”. „Eram un tip împrăștiat.” Adică, „Я был тип распространения.” Sau „I was a type spread.” Același lucru… Evident „Cules. Răsfoit.” nu poate însemna decât „Молекул. Обзор.” Ce altceva??? 😀

   Pe total, totuși, un lucru e de spus: cut the crap. Vrem poza!

  • Zenu says:

   Hahaha! Acum am observat. „Turcul pistolar” pe goolgezește e „Мастер боевик”. Genial!

 10. Vladimir B. says:

  şi pe mine mă amuză tare traducerile astea elecronice! sunt imbecile rău, şi aproape ilizibile ca sens…

 11. […] despre coperte de carte şi un Astvaţaturov procurat cu acest prilej. Prima carte a anului 2010: Îmbrăcaţi în pielea goală. Savuroasă lectură – o recomand cu plăcere. Am încheiat anul cu O […]