May 29, 2011 Off

Kung Fu Panda vs. Mao Zedong

By in film, românia

Primero, am stat și ne-am distrat. Pentru asta și-am venit în fond la Kung Fu Panda 2 (2011), nu? Picilor le place, iar cei de la DreamWorks știu cum să le facă pe plac și adulților însoțitori. Deși, sincer să fiu, nu e cert cine pe cine însoțește – uneori am impresia că picii îmi fac pe plac și se învoiesc să-mi țină companie. Foarte șmercheri americanii: ei știu că, chiar dacă copilașii îs cei cu distracția, adulții sunt cei care cumpără biletele. Chinezii încă n-au priceput trucul ăsta. Am fost la Little Big Panda (2011) cu vreo două săptămâni în urmă. Ce să zic. Diferența-i ca între Adidas și Abibas.

Secundo, mi-au venit niște idei năstrușnice în cap. În Kung Fu Panda miezul fabulei este despre faptul că e necesar să-ți găsești liniștea lăuntrică. Fără ea, nu poți câștiga bătălia cea mare. Întrebarea e – unde să o cauți? Răspunsul – în trecut. Trebuie să faci ordine în amintiri, să faci ordine în vise, promisiuni și obizi. Și, mai ales, să faci pace cu ele. Trecutul nu contează. Contează adevărul. Contează deciziile pe care le luăm în prezent.

Anti-eroul este un păun împopoțat. Complexat de faptul că a fost refulat de părinți, ăsta pune la cale un come back. Vrea să domine peste toată China. Vrea să domine peste tot universul. Mijloacele pe care le are la dispoziție sunt frica și teroarea. După mine, întorsătura asta nu reprezintă altceva decât niște săgeți bine țintite la adresa sistemului totalitar care este (încă) pe tron în China. Mao Zedong e păunul. Frica și teroarea nu au fost anihilate de economia de piață. Întreabă-i pe tibetani să-ți spună cum e în China modernă. Întreabă-i pe martirii de pe Tiananmen. Întreabă victimele represiilor politice.

„Cum poate kung fu să învingă ceea ce e mai tare decât kung fu?” – iată întrebarea. Citind printre rânduri, obținem varianta clasică – cum poate violența să învingă violența? Altfel spus, filmul este despre revoluția comme il faut. Violența poate învinge violența, dacă este ancorată într-o liniște sufletească suficient de mare ca să ierte dușmanul învins. Prin urmare, dacă vezi la orizont o revoluție twitter „made in China”, să știi cine-i instigatorul: Kung Fu Panda. Foarte bine că ne-am lămurit în această privință.

Altceva a rămas nelămurit. La ieșire din cinematograf – hop și simpatizanții comuniștilor în tricouri roș-albastre cu inscripția „Iubim Moldova”. Printre ei, suficiente fețe care trădează simpatia față de alcool. Grăbiți, ăștea își scot tricourile peste cap, căci până aici au mers „convingerile în cauza partidului”. E ora amiezii și e numai bine de tras o dușcă. În cinematograf, însă, tot sunt nevoit să le traduc picilor din rusă. Căci ei încă nu știu să citească subtitrele în română. Din lipsă de patriotism, pe semne. Simți și tu ironia? Iubim Moldova – în limba rusă. În limba rusă – iubim Moldova. În privința asta când ne lămurim? (Până pe 5 iunie a rămas exact o săptămână.)


Tags: , , ,

Comments are closed.