May 16, 2011 Off

False memorii

By in europa de est, românia

Că l-am înghițit în două zile nu se pune la socoteală. Senzația de bază care m-a însoțit atâta timp cât citeam „Însemnările lui Georges Milesco” de Neagu Djuvara se cheamă decepție. Nu mă grăbesc să i-o pun în cârcă lui Moș Neagu, dar stai să-ți explic de ce.

Găsesc totalmente artificial acest exercițiu. Să inventezi nume ficționale pentru propriile memorii mi se pare un gest infantil. Și așa e clar că Georges e Neagu și că Elena e France. Iar faptul că la un moment dat, adevărații Neagu și France – un cuplu fără probleme ca-și-cum – își fac apariția pe paginile memoriilor, e de-a dreptul ridicol. Un fel de a șterge urmele de la locul crimei.

Însemnările sunt fără cap și fără coadă. Încep în plină criză conjugală la Paris, plonjează în marșul de război al românilor nach Osten, pișcă din amintirile din copilărie la țară, se reînnoadă la Bucureștiul inter- și post-belic, fac turul aventurilor erotice ale unui Milesco divorțat etc. Hm… ce se poate pricepe din acest talmeș-balmeș?

Citesc printre rânduri: Georges/Neagu este un prefăcut. Obsesia față de sângele albastru al strămoșilor; mondenitatea achiziționată, aroganța desimulată („n-aveam cine știe ce sarcini, însă postul era destul de important”) sunt floare la ureche. Într-un fragment descrie bombardamentul Bucureștiului. Hotărăște să meargă în parc căci e preferabil să mori sub cerul albastru decât în niște clădiri năruite. Și copilul? Și nevasta? Nici un gând la cele două suflete, evacuate dis-de-dimineață din București. Pe seama la ce să trecem acest lapsus jenant? Suferința lui Georges este teatralizată, trăirile lui sunt rafinate, iar temerile – întotdeauna justificate.

Chiar dacă-s decepționat, la fel pare să fie și autorul. Neagu Djuvara, pe care-l cunoaștem din paginile din „Amintiri și povești mai deocheate” este decepționat de personajul care a fost el însuși în tinerețe. Dovada? Îl omoară pe paginile falselor memorii. Moare Georges Milesco, răvășit de regrete, ca să lase loc lui Neagu Djuvara, moșneagul care le-a văzut și le-a iertat pe toate.

Amin.


Tags:

Comments are closed.