June 20, 2010 3

Fazanul de aur

By in călătorii, europa centrală

Mă dau de-a Dunărea şi-n Bratislava. Calea ferată chiar pare să fie un afluent al marelui albastru, căci de la frontiera maghiară spre capitala slovakă e tot un misisipi interminabil. Se vede că inundaţiile au fost recente. În trecere prin Visegrád realizez că aici s-a produs o mare cotitură pentru cele patru norocoase: Ungaria, Cehia, Slovacia şi Polonia. Tot Corvinul nostru a avut tangenţe.

La gara centrală din Bratislava am o revelaţie tristă: e nasol. N-am problemă cu găsitul unui východ că seamănă cu rusa. Dar mai departe ce facem? Autobuse şi troleibuse într-o veselie, dar am nevoie de monedă locală, nu? Înapoi în gară caut o casă de schimb valutar. O găsesc încuiată. Caut bancomat. Da cât să scot? Că io n-am idee de rată de schimb. Întreb o chelneriţă cât face koroana slovacă, dar ea nu pare să înţeleagă. Într-un târziu mă dumiresc io: nu mai e koroana, e euro peste tot.

Prea bine. Merg la staţia de autobuse. Totu-i în slovacă. De strada mea – nimic. N-ai cei face, trag la taximetrişti. Aoleu, frate – 13 euro numai ca să urnească din loc. Grav de tot. Acuma tre să mă consolez cu gândul că trenul de la Budapesta la Bratislava a costat doar 16 euro; taxiul de la gară la hotel 15,20; iar până la Praga am să merg cu 24 euro. Şi unde-i dreptatea, vă rog? Taximetristul bine-mersi, bucuros. Ďakujeme!

Oraşul e drăguţ, dar fără pretenţii. Cartierul istoric e sută la sută pietonal. Simpa dar totuşi cam monoton pentru gustul meu. Fiecare stradă cu cafenele şi terasele sale. Fiecare cu arhitectură barocă. Fiecare curată. Pilsner Urquell e omniprezent. Zlatý Bažant e oaspete la el acasă.

Seara – aceiaşi poveste. Cu deosebirea că publicul din baruri şi cafenele şi-a schimbat tricourile olandeze pe cele daneze. Cu folos şi pentru cei dintâi, şi pentru cei din urmă. Depresiv. Mi-am făcut rost de un Zlatý Bažant din ăştea şi l-am servit cu poftă. Adevărul e că Pilsner Urquell e mai bună.

Neh, Bratislava ca Bratislava. Praga next.


Tags: , , ,

3 Responses to “Fazanul de aur”

 1. dirtymartini says:

  praga rules!

 2. ryunoske says:

  Kapelko Zlatý Bažant mnogo vuvuzelske muzichka i komanda proigrav siogodni 2:0 :-/

  • Zenu says:

   Că bine zici… da tocmai mă mutai din Bratislava la Praga aşa că n-am avut de suferit pozoru! 🙂