September 26, 2013 2

Capitala Eurasiei

By in călătorii, rusia

Domodedovo. Chelneri sociopați cu fețe înlemnite toarnă berea fără comentarii. Clienții (“понаехавшие”) nu sunt băgați în seamă. Controlul pașapoartelor decurge aproape normal. Aproape, căci o tipesă în uniformă urlă ca din gură de șarpe „invitând” convingător pasagerii să treacă la ghișeul de la etajul doi.

Ies pe terenul moscovit. Zic, dă să văd cu ce se mai servește capitala Imperiului. Deja clar, nu cu vin moldovenesc. Urc în aeroexpress. Peste 45 de minute ies la gara Pavelețkii. Orașul e cenușiu. Șantiere de construcții (unde probabil că lucrează conaționalii mei) peste tot. De-a lungul liniei de tramvai sunt mai multe restaurante din termopan. În fața fiecărui restaurant din termopan – câte doi bețivani. Bărbați și femei. Fiecare urlă despre ceva. De exemplu despre faptul că nu-s birou de in-for-mor-for-mații (n-am observat să fie întrebați cât e ceasul). E după amiază din nou în Moscova.

Îmi dau seama că nu prea am ce face în preajma gării Pavelețkii. Cobor în metrou. Moscova e ca un cașcaval elvețian. Dacă te pricepi la metrou poți ieși unde poftești. Ies pe bulevardul Tverskoi. Bețivani nu-s. În general oameni nu prea sunt. Burează. La capătul bulevardului roșește Kremlinul. În fața unui restaurant japonez, în care am luat masa cu ani și ani în urmă, o cerșetoare foarte umilă și inteligentă stă cu mâna întinsă. Îi dai studii post-universitare. Nu-i dai bani, deși îți pare rău că nu o faci. N-ai monede de schimb. Alături de panoul unei case de schimb valutar stă gravată o inscripție care zice că aici a lucrat Vladimir Ilici Lenin.

Intru în librăria „Moskva”. Altă viață. Multe noutăți editoriale. Răsfoiesc Platonov. Opere complete. Îmi face din ochi Dovlatov. Adaog la colecție epistolele lui Krjijanovski. Dau de un Biljo cu desenele autorului și nu-l las din mână. Acaparez ultimul număr al revistei „Snob”. Mă informez la casieriță în privința vreunui magazin de jucării din apropiere. Îmi zice de GUM (dar nu-i place) și de ȚUM. ‘Nțeles, la GUM – ni-ni.

Ploița a contenit. Kuznețkii Most acum e zonă pietonală. Trei curățători de geamuri escaladează Teatrul Cehov. Pe geam scrie: fericirea e…

În fața ȚUM-ului stă poziționat strategic pivbarul „Kamchatka”. Intru negreșit. Toți chelnerii și chelnerițele au trăsături orientale. Se vede că nu-s chinezi sau vietnamezi. Presupun că-s ciukci, iakuți, neneți și reprezentanți ai altor popoare din Siberia-mamă. Foarte imperialist. Pivbarul e simpatic. Din difuzoare se aude muzică retro. Staying alive. Bețivani nu-s. Tineri cu iPad-uri sunt. Se bea bere Kamchatka. Se servește scrumbie cu cartofi.

Împăcat, încărcat, încălzit mă întorc la Pavelețki. Mă întorc la Domodedovo. Mă întorc în Moldova.

Europa…


Tags: , , ,

2 Responses to “Capitala Eurasiei”

 1. ochii în trei says:

  Ai fost la shopping vasăzică 🙂

 2. Catalin says:

  Scrii frumos ,domnule !! Mi place.
  Si ai niste titluriii…I-auzi, matale:Buba cea mare, cea mijlocie si mezina, Oblico morale,Mersi Baku…
  Zenu, zeno, zenu… ZENU!! Am repetat numele ca sa nu-l uit. Ca de revenit la fereastra asta prin care se vede o lume -lumea lui ZENU- voi reveni.
  Salut