September 7, 2012 Off

Dambulla expres

By in călătorii, sri lanka

Cum arată 22 de secole de meditaţie neîntreruptă? Mergem să aflăm acest lucru la Dambulla . Lonely Planet zice că situl are un iz comercial şi lucrul ăsta mă pune în gardă. Un Disneyland monahal construit în sec. III BC? Hm… Aha, iată care-i faza. Mănăstirile propriu-zise sunt săpate în stâncă, tre să urci o scăriţă lungă-lungă, e bine, nici chiar atât de lungă, pentru ca să ajungi la ele. Pe când biletele de intrare se vând la parter. Aspectul comercial se referă la parter.

La parter: un muzeu al budismului sub formă de demon cu gura căscată avându-l pe Buddha cocoţat pe grumaz. Intrarea se face prin gura demonului. Nu face parte din planurile noastre. În planurile noastre intră doar the real thing. Pe lateral sunt nişte figuri de călugări în şir indian, în robe portocalii, în mărime naturală. Şi o stupa enormă tête-à-tête cu gura demonului. Şi nişte palmieri, bineînţeles. Într-adevăr, aduce a Disneyland.

La balcon: titularii de drept ai complexului sunt maimuţele. Ofrandele religioase sunt repartizate frăţeşte – florile sunt pentru Buddha, fructele sunt pentru maimuţe. Complexul monastic cuprinde o verandă lungă-lungă şi albă-albă prin care se intră în cele 5 peşteri principale. Pereţii sunt acoperite cu picturi murale, culorile fiind neobişnuit de vii. Să nu ne mire, căci sunt revopsite cu regularitate. Responsabilitatea îi revine familiei Jeevan Naide , însărcinată să facă această trebuşoară meticuloasă încă din sec. XVIII.

În peşteri mai găseşti şi 157 de statui ale lui Buddha. Ele populează complexul de la finele sec. XII când au fost instalate la porunca împăratului Nissanka Malla. O chestie trebuie ştiută despre poziţia lui Buddha. Dacă-i culcat înseamnă că sau doarme, sau e mort. Ne informăm asupra stării lui, citindu-i degetele de la picioare. Dacă-s simetrice înseamnă că doarme. Sau invers? Ochii lui Buddha elimină orice umbră de îndoială – dacă-s întredeschişi, precis că e viu. Noi ca noi, dar pentru budişti aceste chiţibuşuri au o însemnătate enormă. În faţa corpului defunct, meditezi despre faptul că viaţa ţi-i dată cu împrumut cu şansa să-ţi îmbunătăţeşti karma. În faţa maestrului adormit, te gândeşti la faptul că realitatea-i efemeră. Visezi un fluture, te trezeşti şi nu mai ştii – poate că fluturele e cel care te visează pe tine. Sau pur şi simplu stai şi te uiţi cu gura căscată până te trage ghidul de mânecă ca să te anunţe că e timpul să vă urniţi din loc.


Tags: ,

Comments are closed.