June 13, 2012 Off

Cine nu-i gata, îl iau cu Sovata

By in călătorii, românia

Sovata este un loc unde activitatea e un viciu. Tranchilizați, vizitatorii se perindă în halate albe întru implementarea programului de tratament. Cura e o noțiune filosofică aici. Nu par să fie bolnavi aievea, mai degrabă e că se lecuiesc de necesitatea de a lua decizii. Pe niște foițe albe scrie ce, când, unde. E mai bine așa. Să decidă medicii, noi ne vom comforma. Copiii se adaptează cu ușurință acestui regim – în fond, nu e deosebit prin nimc de grădiniță: și acolo sunt obișnuiți să li se spună ce, când și unde. Adulții par să savureze acest establishment ca pe o reîntoarcere în copilărie.

Am o suspiciune – cura e supravalorată. Bănuiala vine ca urmare a discuției cu terapeuta – un stat la taclale despre vrute și nevrute. Bineînțeles, chestii de sănătate. Dar fără să atingem instrumentele. Deh, un descântec. Dar nu contează. Aerul de munte, piscina, pădurea, băile de sare, aerosolul și salina nu pot să facă rău. Clientul e fericit și așa, plângeri nu-s… Dapoi Praid? Cum așa, măi omule, să stai de bună voie într-o mină de săre? În fine, o dată, de două ori e amuzant, dar… E o tentă suprarealistă totuși…

…Dacă stai să te gândești, acest tip de entertainment precede civilizația vacanței. Homo sapiens a gustat din plăcerile băilor de soare și a scăldatului în valuri abia la sfârșitul secolului XIX, fenomen care a luat amploare o dată cu triumful societății de consum. În Evul Mediu amărăștenii călătoreau din necesitate și nu întotdeauna nesiliți, mai des mutați… Între cele două epoci, europenii găsiseră această scuză formidabilă pentru a călători – tratamentul. E musai să adăugăm că băile termale de la Baden-Baden țineau companie bună cu jocurile de noroc. Nietzsche, Turghenev, Dostoevski – toți au servit din aceste delicii.

Deci asta e. Sovata face parte din circuitul antic al bonvivanzilor europeni. O fi ea mică, dar e din aceiași constelație cu Karlovy Vary și Baden-Baden. Vestigiu al unei civilizații aflate la chindii, dar totuși destul de longevivă, dacă e să ținem cont de concurența all-inclusive din partea otomanilor. Mă rog, asta cel puțin aici, pe teritoria fostului imperiu austro-ungar… un pic de glamur nu i-ar fi stricat… Dar, deh, ne mulțumim și așa. Sănătate să fie!


Tags: , ,

Comments are closed.