March 28, 2011 Off

Anabasa bravului soldat Švejk

By in călătorii, europa de est, literatură

Știi ceva? Jack Kerouac n-a scris primul On the Road. Până la el a fost Švejk. Parol. Švejk a procedat ca la carte: a mers spre vest, cu băuturică, cu țintă, în direcția opusă celei corecte. Iar Jaroslav Hašek știa ce spune atunci când a scris:

Anticul conducător de oşti, Xenofon, a străbătut toată Asia Mică şi a ajuns Dumnezeu ştie unde, fără hartă. Vechii goţi au întreprins de ase­menea expediţiile lor, fără cunoştinţe topografice. Mărşăluiala în aceeaşi direcţie se numeşte anabasis. A răzbate prin meleaguri necunoscute, a fi încercuit de vrăjmaşi, care pîndesc prilejul cel mai potrivit ca să-ţi sucească gîtul, asta e anabasis. Oamenii cu mintea as­cuţită, aşa cum era Xenofon, şi toate triburile pră­dalnice, care au năvălit în Europa cine ştie de prin ce meleaguri ale Mării Caspice sau de Azov, fac în marş adevărate minuni.

Undeva, pe lîngă Marea Nordului, unde au ajuns, tot fără hartă, şi legiunile romane ale lui Cezar, aces­tea s-au gîndit într-o bună zi să se înapoieze la Roma, dar pe altă cale, pentru a vedea şi mai multe în marşul lor. Şi au ajuns şi ele la Roma. De atunci, după cum se ştie, se spune că toate drumurile duc la Roma.

La fel, toate drumurile duc şi la Ceske Budejovice, lucru de care era pe deplin convins bravul soldat Švejk, atunci cînd în loc de meleagurile Budejovicelor i-a răsărit în faţă satul Milevsko.

Merse însă mereu înainte, căci nu există soldat vi­teaz pe care să-l stingherească un Milevsko oarecare în drumu-i spre Ceske Budejovice, unde tot trebuie să ajungă odată şi odată.

Există un sit tare bun unde putem să ne lămurim cu toată anabasa lui Švejk. De acolo am șparlit următoarea hartă. Cine știe, poate prinde bine într-o bună zi.

De fapt dacă stau să mă gândesc nici Švejk n-a fost primul on the road. Primul on the road a fost Don Quixote. Din primul roman veritabil.

Mergem mai departe.


Tags: , , ,

Comments are closed.