August 7, 2011 1

Paradisul la pachet

By in articole publicate, călătorii, revista punkt

Articol punktat în Revista Punkt: Nr. 35-36, 2011

Adam şi Eva au fost primii clienţi în Paradis. Vară non-stop, vacanţă ultra-all-inclusive, condiţii de agrement prima-lux, grădină botanică şi menajerie. Și prețul, dacă stai să te gândești, era unul simbolic – nu te atinge de Arborele Cunoașterii. Atât. Chilipir, nu altceva! Însă Adam și Eva au călcat pe bec și au fost alungați din vacanță. „De acum încolo, le-a zis Dumnezeu, veți fi robii corporațiilor și nu veți merge în vacanță decât o dată pe an!”

Adam și Eva și-au făcut valizele și au plecat. Din acel moment, an de an încercăm să ne luăm revanșa timp de o săptămână. Anul împrejur tolerăm viața din oficii, lipsa sau existența aerului condiționat, condiționați la rândul nostru de activități a căror valoare adăugată este cel puțin îndoielnică. Ascultăm răbdător indicațiile mai marilor peste noi și ne gândim în sinea noastră: „Las’ că-i bine. Au mai rămas încă patru săptămâni până la clipa siderală când ne vom pune în valiză slipii, ochelarii de soare și o cărțulie și vom face cale-ntoarsă. Înapoi în Paradis.”

Agențiile de voiaj exploatează la maximum acest mit. Paradisul e un produs de pe rafturile societății de consum. Paradisul comercial este ambalat comme il faut: o copie fidelă originalului. Palmieri, nisip și asfințit de soare. Albituri curate, mese și cocteiluri gratuite. Ha! Gratuite în sensul că-s achitate cu câteva săptămâni în urmă astfel încât să nu-ți mai pese pe durata celor șapte zile când îți permiți să te alinți cu ideea că iacătă-mă-s Adam. Sau iacătă-mă-s Eva.

Până la începutul anilor 90 moldovenii aveau ieșire la Zatoca și Carolina-Bugaz. Odată cu independența am căpătat ieșire la Marea cea mare. Am descoperit Antalya cu toți nurii săi otomani. Niște ogrăzi îngrijite dincolo de care nu se întâmplă nimic care să ne tulbure liniștea paradisiacă. Nici pe perimetrul ogrăzii nu se întâmplă nimic. Ne băgăm în mare. E sărată. Ieșim din mare și ne băgăm în piscină. Nu e sărată. Ne bronzăm sârguincios. Cântărim de două ori dacă merită sau nu să luăm excursia la Pamukkale. E departe, e scumpă, e obositoare. Cine a venit la odihnă să se obosească? Renunțăm la idee. Ne dedicăm rutinei paradisiace. Il dolce far niente nu ne aduce bucuria mult-râvnită, iar acasă arborăm atitudine defensivă: prea cald; prea mult praf; prea mulți turci. Cărțulia a rămas neterminată. Poate la anul…

Dezolant? Și nici măcar ieftin nu e.

Uită de Paradis. Încearcă să vizitezi locuri noi. Ferește-te de ogrăzi și caută să servești cina în localuri noi. Comandă ceea ce n-ai gustat niciodată. Ia-o pe hudițe umbrite și intră în vorbă cu localnicii. Urmărește-i cu atenție și nu trece pragul fast-food-urilor. Nu lua excursii – ia-ți o hartă. Ia-ți un bilet la tren. Ia-ți o carte în călătorie. Trezește-te devreme. Pune-ți rucsacul în spate. La drum.

Vacanța nu e Paradisul redobândit. Vacanța e spiritul aventurii. E șansa să vezi lumea dintr-un unghi de vedere diferit. Ține-te de ea.

Eu am plecat. Ciao!


Tags: ,

One Response to “Paradisul la pachet”

  1. […] “Adam şi Eva au fost primii clienţi în Paradis. Vară non-stop, vacanţă ultra-all-inclusive, condiţii de agrement prima-lux, grădină botanică şi menajerie. Și prețul, dacă stai să te gândești, era unul simbolic – nu te atinge de Arborele Cunoașterii. Atât. Chilipir, nu altceva! Însă Adam și Eva au călcat pe bec și au fost alungați din vacanță.” Aşa-i că trebuie să citiţi şi continuarea?! Zenu vorbeşte într-un stil demenţial despre vacanţă, concediu, paradisul la pachet. […]