May 19, 2011 4

Buget cu principii… dar valori?

By in articole publicate, marea britanie, revista punkt

Articol punktat în Revista Punkt: Nr. 33, 2011

Noroc de Fondul Monetar Internațional, căci avem buget. E drept că nu a fost prezentat Parlamentului în luna septembrie a anului trecut și nici n-a fost aprobat în decembrie cum cere legislația, ci abia în martie curent. După expirarea unui trimestru din anul cu pricina.

Într-o țară unde discuția despre principii și valori a devenit sinonimă cu tergiversarea la infinit a adoptării deciziilor, acest lucru nu ne mai ia prin surprindere. De această dată, FMI a fost cel cu principiile. Un principiu simplu: dacă nu am fi aprobat bugetul în termenul-limită, adică cu o săptămînă pînă la ședința Consiliului Executiv, programul nostru urma să fie suspendat. Deh, fiecare cu principiile lui. Prin urmare, din 31 martie curent avem buget. Bugetul anului 2011 este unul cu tentă socială. La fel ca și alte cîteva bugete premergătoare. Acesta-i principiul: avem grijă de oameni sau, cel puțin, asta suntem învățați să spunem. La concret, principiul respectiv se manifestă sub aspect dublu: (1) la formarea veniturilor, atunci cînd optăm să taxăm veniturile cetățenilor după metoda progresivă – de la bogați mai mult, de la săraci mai puțin; și (2) atunci cînd împărțim mămăliga, alocînd mai multe resurse sectoarelor zise sociale (învățămînt, sănătate, asigurări sociale, cultură și tineret). Pînă aici nimic principial nou. Cum am cheltuit peste două treimi din mijloacele bugetare pentru sectorul social, așa și cheltuim.

Însă bugetul nu e arena unor schimbări radicale. Cheltuielile pentru sectoarele economice au crescut cu 750 milioane lei, majorîndu-și ponderea de la 11 la 12 la sută din total cheltuieli – o victorie, aparent, modestă pentru guvernarea democratăliberală. Lucrul care se omite din discuția pe principii este că un buget social, este, în esență, un buget care papă resurse. Iar sub acest aspect victoria nu mai e mică. Marii „perdanți” ai bugetului sunt educația și asigurările sociale ponderea cărora în PIB se diminuează cu cîte 0,7% față de 2010. Să înțelegem că optimizarea rețelelor de școli și eficientizarea sistemului de prestații sociale au impact? Au.

Valorile unui buget sunt de sorginte monetară. Mă așteptam la discuții dure între partidele de coaliție la capitolul împărțirea resurselor. Mijloacele bugetare sunt instrumente prin care ministerele își realizează misiunea. E natural ca fiecare să tragă plapuma pe partea sa. Paradoxal, însă aici am fost martorii unei idile. Certurile care ne-au animat pe durata mărțișorului nu au vizat cheltuielile, ci veniturile bugetare. În linii mari, mărul discordiei se arată făcut din două jumătăți: accizele la țigarete și băuturi alcoolice tari, care urmează să fie majorate cu 50% și modul de determinare a veniturilor impozabile.

Cu prima e limpede. Un impozit pe viciu care- i va afecta pe fumători și consumatorii de alcool. Prețul acestor produse va crește, iar consumul poate că va scădea. Dacă scade, nu suntem deranjați prea tare – abia vom fi mai sănătoși. Însă consumul acestor „bunuri ale civilizației” este neelastic, astfel încît bugetul are doar de cîștigat.

Cealaltă e mai gheboasă. Determinarea impozitului „la ochi”, în funcție de averea contribuabilului, se practică în unele țări. În esență, acolo nu se dă crezare depunătorului declarației fiscale, ci se purcede la o estimare indirectă a veniturilor. Dacă între suma declarată și cea estimată este un decalaj mare, vizita inspectorului fiscal este inevitabilă. Depinde de nuanțe, desigur, însă pentru Republica Moldova, unde numai copiii sunt curați în fața fiscului, această practică poate să ricoșeze strîmb. Odată ce vinovați sunt toți, regula începe să fie aplicată selectiv.

Noi însă am învățat lecția: puterea celui care face selecția se întrece cu cea a Domnului. Și nu e bine. Zic asta cu referință la valori. Nemonetare.


Tags: , ,

4 Responses to “Buget cu principii… dar valori?”

 1. Adrian says:

  Bun articol… bravo

 2. tmmd says:

  cred ca e cel mai bun articol din toate cite am citit pe bloguri.
  bravo, poti fi comparat lejer cu un jurnalist notoriu.

  succes in continuare, tine-o tot asa.

 3. Andrei says:

  sa mai abordezi tema asta pls, ca din stiri si de la politicieni m-am saturat sa ascult.

  thx.