February 9, 2010 3

Kuigoroj

By in eseuri

Kuigoroj este un personaj mitologic mordvin. Face TOTUL!!! Dar există o problemă – nu se poate opri. În momentul în care încetează să mai primească noi ordine, distruge TOTUL!!!

Un moșneag și o babă trăiesc în mizerie. Sunt invidioși și leneși – de aia sunt săraci. Nu vreau să generalizez – așa zice povestea mordvină. Eu repet doar. Deci, neavând o firimitură de pâine, se gândesc să facă rost de un kuigoroj. Ăsta e necuratul.

 • Moșneagul are sarcina să meargă în pădurea întunecată, să găsească un stejar cu scorbură, iar din scorbură să scoată un ou fermecat.
 • Baba are sarcina să clocească oul din care se va naște harnica dihanie.

Zis și făcut. Kuigorojul cere de lucru la fel cum un copil cere de mâncare. După ce termină, cere mai mult. Precum un ochelarist eminent, kuigorojul livrează: 1. o porție de terci pentru bătrâni; 2. le croiește straie boierești; 3. le face din cocioabă foișor – curat piramida necesităților a lui Maslow! După ce bătrânii sunt sătui, îmbrăcați și cazați bine mersi, ăștea pun la cale un ditamai sabantui (nevoi de socializare).

Zis și făcut. Vinul curge gârlă, iar oaspeții își fac de cap. Între timp moșneagul și cu baba se îmbată criță și nu mai au chef să dea noi ordine. Kuigorojul distruge întreaga creație. Bătrânii rămân cu buza umflată: nici tu mâncare, nici tu cazare. Reveniți în punctul de plecare, sunt și mai nefericiți decât înainte.

Acum deconstrucția.

După mine, povestea mordvină e un material extraordinar pentru Žižek sau Lacan. Kuigoroj funcționează exact invers cu principiul dorinței nepotolite. Juisanța: o mică scânteie orgasmică care nu face altceva decât să aprindă flacăra dorinței. Ieri un nokia, azi un iPhone, mâine – steaua de pe cer. Numai că acolo unde juisanța ne cere o plăcere mai intensă, kuigorojul cere mai mult de lucru. Exact! Căci se află de cealaltă parte a ecuației.

Noi suntem kuigoroj. Societatea de consum este un quest necontenit după eficiență. Logica ei este de așa natură încât, dacă ne-am opri să consumăm, totul s-ar duce de râpă. Și ne cere să fim precum kuigoroj. Să lucrăm, să lucrăm, să lucrăm. Să te ții alergătură!

Mie așa asociații mi-a trezit povestea mordvină. Vezi mai jos dacă găsești niște scenarii alternative.

P.S. De altfel, „Muntele nestematelor” (Гора самоцветов) este un excelent proiect rusesc de animație. Efectiv, nu înțeleg pe cei care susțin că animația rusească e în criză. Nu una creativă la sigur. Desigur, se face multă propagandă, dar în cazul de față e un lucru pozitiv. Desenele animate vorbesc de bine popoarele din Federația Rusă – bașkiri, mordvini, tătari, ucraineni, ciukci, etc. – și educă toleranța. E drept că la a 50-a iterație am început să repet ca o pasăre mecanică: мы живём в России (noi locuim în Rusia), după care mă ciupeam dureros ca să mă trezesc înapoi la realitatea acasarăbeană.

Tags: , , , , , ,

3 Responses to “Kuigoroj”

 1. mihnea says:

  un fel de “Arbeit macht frei”

 2. Zenu says:

  Exact. Anume în ghilemelele de rigoare 🙂

 3. v.ernu says:

  mersi..
  perfecta ilustrarea asta a ceea ce traim… Kuigorojul e imaginea perfecta…. e de meditat…
  v.