May 27, 2009 6

Socialismul virtual. A treia cale?

By in idei

Cine a citit articolele mele anterioare Staţia terminus și Trenul vesel spre capitalism este la curent deja că sunt preocupat în mod activ de căutarea Căii A Treia. Răspund în felul meu la apelul lansat de Slavoj Žižek

Trebuie să concepem utopia drept necesitate urgentă de a redefini situaţia actuală atunci când limitele pe care ni le impune ne împiedică să vedem dincolo de orizonturi. Utopia este acel moment în care supraviețuirea noastră depinde de capacitatea de a depăși limitele prezentului. (Žižek!, 2005)

Am încheiat acea postare afirmând că Utopia mea personală este blogul – instrumentul care prin însuşi gratuitatea sa sfidează principiile economiei de piaţă. Iată că, spre marea mea satisfacție, descopăr recent un articol captivant publicat în Wired care abordează exact acest subiect. Articolul se întitulează Noul Socialism: societatea colectivistă globală apare online şi aduc din el acest citat pe post de teaser.

Tipul de comunism, cu care Bill Gates a încercat să-i ponegrească pe creatorii lui Linux, a apărut în epoca barierelor impuse, comunicării centralizate şi a proceselor industriale supravegheate intens. Aceste constrângeri au dus la apariţia unui gen de proprietate colectivă care a înlocuit haosul strălucitor al economiei de piaţă cu un plan cincinal ştiinţific elaborat de un politburo atotputernic. Acualul sistem politic operaţional a eşuat, ca să mă exprim mai moale. Totuşi, spre deosebire de tentativele mai vechi ale socialismului sub steaguri roşii, noul socialism operează pe platforma internetului fără frontiere, într-o economie globală integrată intens. El este conceput să fortifice autonomia individuală şi să se împotrivească centralizării. El este descentralizarea in extremis.

Articolul original îl accesaţi aici.

Tags: , , , ,

6 Responses to “Socialismul virtual. A treia cale?”

 1. Lucia says:

  cross-posting at its best;-) Acum 2 min. am bagat pe blog un documentar cu Zizek:-)

 2. George says:

  Da maestre, ai dreptate, doar ca asemenea sisteme precum Internetul si blogurile sale depind de niste servere si de curentul electric. Si tocmai aici e iluzia (vezi revolutia tweeter din Moldova). Daca EI vor, ti-o taie scurt. Cum mai valorifici independenta si ideile geniale daca nu ai curent electric? De aia se striga ca Romania are multe probleme de adaptare la sistemul oficial (vestic) – cel putin 45% din populatie e invatata sa traiasca la lumina lumanarii, cu soba cu lemne, fara Internet, fara apa curenta, cu trei cartofi si doua rosii cultivate in curte samd, adica INDEPENDENTA PURA fata de sistemul de stat.

 3. Zenu says:

  @George
  Să nu confundăm lucrurile – revoluția twitter (care sperăm că nu a eșuat) nu a fost una virtuală. Twitter, facebook, sms-urile au fost instrumente de comunicare spontană, dar lucrurile care s-au întâmplat în PMAN au fost foarte și foarte tangibile 🙂

  E drept, statul (RM) poate să taie curentul, dar nu în toată lumea (internetul nu se supune vămuirii) și nu pentru foarte mult timp (căci, ca minimum, și singur este dependent de funcționarea decentă a emailului).

  Un alt fenomen remarcabil este creșterea rolului corporațiilor transnaționale vis-a-vis de statele naționale. Nu țin minte exact cifrele și unde anume le-am citit, dar dacă să punem pe acceiași scară PIB-ul națiunilor și rulajul corporațiilor, prima 100 va fi reprezentată într-o proporție mai mare de firme decât de state.

  Dar asta e altă poveste. Sarea articolului la care am făcut referință este că lumea este dispusă să facă tot mai multe lucruri pe degeaba, răsturnând logica capitalistă.

  La acest capitol iată încă un articol descoperit recent în care autorul, Stefan Molyneux, încearcă să-și închipuie o societate fără stat – The Stateless Society Fights Back – rupe!

  • George says:

   Oricum statul”democratic” e pe moarte pentru ca de vre-o 70 de ani incalca pactul tacit (care teoretic ar trebui sa fie stabilit prin legi) in care un cetatean este protejat de diverse rele platind impozite catre stat. Cat despre transnationale, sa nu ne facem mari iluzii, nu au sentimente si nu vor avea nici o influenta in viata personala a oamenilor, prin simplul fapt ca aceste organizatii sunt in continuu ocupate cu vanarea vitelului de aur. Logica capitalista e una a banului si nu conteaza nimic mai mult dect profitul.
   E foarte bine ca sunt si oameni entuziasti care lucreaza fara profit. E bine ca putem comunica mai liber. Este o normalitate care ajuta umanitatea sa progreseze.
   Totusi caile comunicare sunt acum mai controlabile decat erau scrisorile bunicilor nostri. IP-urile sunt imediat identificabile, sunt tot felul de trackere si sisteme de control al informatiei pe Internet. Si mai exista posibilitatea blocarii providerilor sau, cum spunem, mai brutal, oprirea curentului electric.

 4. Rustam says:

  Sorin,
  M-a intrigat fraza ta cum ca “lumea este dispusă să facă tot mai multe lucruri pe degeaba”.. societatea contine intradevar o multime de rapoarte sociale care nu au ca scop crearea unui profit, asa a fost si va fi intotdeauna. as vrea sa mai adaug ca aceste rapoarte/conventii care sunt calficate de unii economisti clasici ca reprezentand o bariera in procesul de dezvoltare a unui “free market” au locul lor pe deplin in cadrul unei economii de piata. aici ar trebui sa revenim asupra definitiei conceptului de “piata” dar ar lua prea mult timp 🙂
  Sunt convins ca aceste conventii “non-marchandes” (imi pare rau ca am scris in franceza dar chiar nu stiu cum ar fi in ro) joaca un rol esential in procesul de creare a unui climat de anticipare mai sigur pentru toata lumea, factor necesar pentru dezvoltarea unei economii de piata.