November 1, 2012 2

Anim’eşte-te cu Miyazaki şi compania!

By in film

Nu ştiu cum pentru tine, dar pentru mine evenimentele de genul Anim’estului, care porneşte motorul chiaz astăzi, sau FutureShorts, pe care-am avut plăcerea să le savurez astă vară, sunt un fel de sărbătoare. Poate că deja ne-am copt pentru un Festival de Cineva, ce zici, Ministerul Culturii?

Poate că-i vorba de altceva. În bizara şi fericita mea copilărie sovietică (nu din cauza că era sovietică, ci din cauza că era copilărie) mergeam la cinema să vizionez “Ну, погоди!”. În zilele noastre un copil normal n-ar face aşa ceva. Filmele cu desene animate erau de două categorii: cele desenate (Oo!!!) şi cele cu păpuşi (Îî!!!). Cele din plastelină erau intermediare. “Пластилиновая ворона” şi “Падал прошлогодний снег” erau best-selleruri. Puteam să le privesc non-stop dacă era cazul. Canal televizat specializat în desene animate – ioc. De la 6 ani consultam cu meticulozitate revista emisiunilor şi însemnam cu pixul (markere – ioc!) filmele cu desene animate. Îţi aminteşti de serialul australian “Optzeci de zile în jurul lumii”? Lăsam săniuşul ca să nu scap începutul unui nou epizod. Ca să nu mai pomenesc de “Aventurile căpitanului Vrunghel” care au pus piatra de temelie pentru ceea ce urma să devină o mare pasiune.

Copilul din mine s-a maturizat (pe jumătate!) dar n-a îmbătrânit. Privesc cu mare plăcere filmele cu desene animate pentru adulţi (“Metropia” (2009), “Waltz with Bashir” (2008), îi ador pe Hayao Miyazaki şi pe Sylvain Chomet şi nu mă dau la o parte de la “Rango”, “Rio” sau alte bazaconii de la Pixar.

Miyazaki e perluţa ediţiei curente a Anim’estului. Regizorul japonez face filme pentru copii tratându-i ca pe adulţi: separarea, boala, moartea, alteritatea şi alte calamităţi nu sunt teme tabu. Copiii nu cresc în sere. Gurile-s căscate la toţi. Unde mai pui că filmele sunt perfecte din punct de vedere estetic.

Un motiv în plus de a merge la Anim’est este prezentarea animaţiei moldoveneşti contemporane. La ultima ediţie TEDxChişinău, am avut ocazia să văd în premieră un epizod din serialul făcut de Voloşin la Simpals. Pun pareu că în câţiva ani o să avem un câştigător moldovean la Oscar. Umorul şi grafica excelentă sunt în stare să ţină piept Pixarului. Abia aştept.

Sayanara!

Tags: , , , ,

2 Responses to “Anim’eşte-te cu Miyazaki şi compania!”

  1. Nicolae B. says:

    Mi se pare putin cam straniu ca au bagat atit de multa animatie japoneza in acest festival, luind in consideratie cit de multa alta este pe linga ea.
    Apropo de cele recomandate in articol (de genul Metropia), am sa risc sa vin si eu cu o recomandare, Waking Life – http://www.imdb.com/title/tt0243017/

    • Zenu says:

      Am impresia că-i un spin off al lui FestAsia, un alt festival de animație. Poate doar că-i tribut lui Miyazaki. De recomandare-s intrigat – am trecut-o pe watchlist. Mersi!