December 30, 2009 3

Tigrul alb, altfel

By in digresiuni

Dragă jurnalistule (și tu, care nu ești, poți citi postarea cu titlu informativ),

E jale mare. În 2009 am mizat pe tine. Pe bune. Nu-s atât de naiv încât să mizez pe un politician sufletist care să aducă prompt democrația de import pe Tărâmul Mioritic. Asta nu înseamnă că politicienii sunt „răi”, pur și simplu se așteaptă mult prea mult de la personalități, atunci când e cazul să se clădească instituții. Presa liberă e o astfel de instituție. Deci, fii atent: eu cred că ProTV, Unimedia și Jurnal.tv au adus schimbarea în 2009 într-o măsură mai mare decât au făcut-o liderii politici individuali. Cu excepția lui Voronin desigur, care cu aronganța-i specifică și-a contrariat propriul electorat și l-a consolidat pe cel al Opoziției. Fostei Opoziții. Dar asta e o altă poveste.

Privind recent serialul documentar al lui Pozner despre America cu un singur etaj, am reținut următorul citat din Thomas Jefferson:

„Dacă ar fi să aleg între Guvern fără presă liberă și presă liberă fără Guvern, fără ezitare aș alege presa.”

Sunt un Toma Necredinciosul, dar pe Thomas îl cred pe cuvânt.

Eu tot aleg libertatea mass media. Numai că eu pun accent pe libertate și tu, drag jurnalist, pui accent pe mass media. Asta mi-e impresia, convinge-mă că nu e așa. Ai decis să fii cuminte primele 100 de zile ale noii guvernări? Au trecut. Mai departe ce faci? Tot iertător cu unii, nemilos cu alții?

Ca să înțelegi că nu vorbesc din tavan, uite-o mostră despre Anul tigrului alb. Am deschis articolul numai pentru faptul că „Tigrul alb” este titlul unei cărți excelente, scrise apropo, de un jurnalist liber și independent.

Aflu yo de la Jurnal de Chișinău că Tigrul alb aduce schimbarea. OK, m-ai intrigat. Cum?

Cel născut în Anul Tigrului…

…este sincer şi direct, cu o gândire liberală şi un mod foarte liber de exprimare.

În Anul Tigrului…

...se va trăi şi acţiona numai şi numai pentru fapte mari şi de neuitat. Sintagma „numai și numai” am mai auzit-o pe undeva ;).

Acum fii atent că urmează apogeul:

Anul Tigrului este întotdeauna un an al justiţiei, când vinovaţii sunt pedepsiţi, iar cei care au acaparat bunuri străine, le vor pierde oricum. Într-o anumită măsura, 2010 va fi anul răzbunării şi recompensării acţiunilor din anii precedenţi ai calendarului chinez.

Hehe, subtilă aluzia!

Hai că m-ai distrat. Ultima dată am râs copios la victoria lui Băsescu cu ajutorul Flacării Violete. Eram sigur că vom ajunge să râdem și în Moldova pe marginea unor subiecte de acest gen, dar n-am crezut că asta se va întâmpla atât de rapid.

Până în septembrie priveam noutățile ProTV și dădeam refresh pe unimedia.md și jurnal.md ca să aflu adevărul. Acuma sincer, trag cu ochiul pe TV7, N4 și NIT ca să văd dacă adevărul nu s-a rătăcit cumva pe-acolo. Pe dreacu! TV7 e oarecum OK, restul însă livrează în continuare gogoși. Prin urmare, dacă mă întreabă unul ce s-a întâmplat cu libertatea mass media, yo zic că e jale. E mai rău decât cum a fost fiindcă segmentul mediatic zis liber, s-a dovedit a fi liber în sens unic. 🙁

Ca să-mi echilibrez jalba cu un exemplu pozitiv, am să-l menționez aici pe amicul meu Eric, fost decan al facultății absolvite de Zenu, blogger și obamist înrăit, care, a doua zi după victoria lui Barack a tras linia și a zis: acum gata cu osanalele, îl criticăm ca să nu se strice. Și l-a criticat.

Acuma așteptăm sosirea mogulilor. Concurența canalelor mediatice e un lucru bun. Mogulii promit luna de pe cer. S-o vedem și pe ea! Însă cu ei sau fără ei, dacă anul tigrului alb nu va reuși să devină anul presei cu adevărat libere, apoi să știi că „ai noștri” or să se strice.

Și e păcat.

Tags: , , , , , , ,

3 Responses to “Tigrul alb, altfel”

 1. Vladimir B. says:

  Ehei, dapă-i unde-i plămada de critici ai regimului? În 8 ani de zile presa s-a îmbogățit cu ANUME limbaj, poate devenit inadecvat acum?

  Interesant de amintit în acest context de neputința lui Columb de a descrie ce vede, atunci cînd a decoperit ”americile”; cred că presa trebuie ea însăși să se elibereze, apoi să i se acorde libertatea! Greșesc?

  • Zenu says:

   Anume că nu greșești. E un șablon care s-a copt timp de 8 ani (și mai mulți dacă punem la socoteală moștenirea sovietică) și care a condus la specializarea pe cele două segmente stângă/dreaptă după regulile politicului. Unii cântă, ceilalți înjură. Ceilalți cântă, ăștea înjură. Șablon, deci.

   Problema e că dacă nu apare materialul critic, publicului o să i se fâlfâie în curând de noutăți. Ceea ce am avut anul curent – un public avid de nouătăți, nu este ceva care o să dureze nealimentat de nimic. E bine să realizeze mogulii această constrângere.

 2. […] În prag de an nou, am mizat pe ei. Speram că presa liberă va fi cea în măsură să producă schimbarea de durată. No bine, presă liberă am avut. Însă ciudat lucru – după ore și ore de instructaj, libertatea nominală a început să producă… auto-cenzură?! […]