June 3, 2010 2

Simbolurile comuniste și dama de pică

By in digresiuni

Toată lumea are dreptate. Pe bune. Din punctul său de vedere.

Atâta doar că mi-am adus aminte de niște mituri care circulau în copilărie. Erau mai multe: α. farurile care te fotografiau gol (pe alea vroiai să le ai, dar nu să fii fotografiat de ele); β. cutiile de chibrituri, pe care dacă le desfăceai și găseai cruciulițe negre, însemna că peste o săptămână urma să mori neapărat; γ. pătuțuri mecanice care se comprimau de te transformai într-o pârjoală; δ. gnomul negru și dama de pică. Pe ăștea din urmă era indicat să-i invoci și ăștea îți îndeplineau o dorință.

Îți spun io cum se invocă dama de pică – am memorie bună la chestiile astea. Ai nevoie de apă de colonie, oglindă și dulap. Lucruri care stau la îndemâna oricărui copil, în principiu. Ai nevoie și de mult curaj, dar dacă dorința e mare, frica nu e o barieră. So. Te bagi în dulap, murezi degetul în apa de colonie, pictezi svastica pe oglindă și rostești cuvintele: pikovaya dama, vyhodi. (Dintr-un motiv oarecare, descântecul ăsta se zicea în rusă, mersi că nu în latină.)

No și respectiv, iese dama, îi spui ce și cum și problema se rezolvă. Problema care nu se rezolvă e că dama nu dispare cu una cu două, ci începe să bântuie. Nașpa.

Nu țin minte care era problema mea, dar am avut neatenția să o invoc exact în ziua când mi-am zdrelit puternic genunchiul. Alergam pe dealuri și câmpii ca un copil normal ce eram – asta până la căzătură. După căzătură am stropit cu sânge cernoziomul de la fazenda bunelului, am fost prelucrat cu verde de briliantină și transportat acasă.

În noaptea de după căzătură n-am putut să dorm. Bântuia dama de pică. Ieșea din dulap și bântuia. Și eu mă refugiam în altă cameră, pe alt pat, dar ea tot venea și venea… Am așteptat cântatul cucoșilor ca pe cel mai sfânt lucru cu putință. Și el s-a produs.

Așa și cu simbolurile comuniste.

P.S. Nu dădeam para chioară pe gnomul negru. Chiar nu îmi păsa de el.

Tags: ,

2 Responses to “Simbolurile comuniste și dama de pică”

 1. […] This post was mentioned on Twitter by Zenu, Zenu. Zenu said: Simbolurile comuniste și dama de pică http://ht.ly/1Tj5y […]

 2. Veronica says:

  Si eu tin minte Dama de pica.
  Numai ca la noi in ograda se chema altfel:
  In fata oblinzii, pe intuneric, repeti de 3 ori ‘Pikonaya dama priidi’…
  Brrrr… pina acum imi aduc aminte ce frica trageam numai la gindul de a o chema 🙂
  Dar noi am mai avut asa ceva ca mina, care te gituie daca lasi geamul deschis si altele.
  Mersi ca mi-ai reamintit.
  Cit despre simbolurile comuniste – asta e.
  🙂