March 16, 2010 8

Seria de autor Milorad Pavić

By in digresiuni

Seria de autor Milorad Pavić de la editura rusească Amphora este tare simpatică. În România Pavić s-a editat sporadic și la diverse edituri. Ciudat că nu a „prins” la public la fel de tare precum în rusă. Dincoace a produs o adevărată furtună. Poate merită, totuși, o serie de autor în română?

Pe Pavić l-am citit intens cu vreo 10 ani în urmă. Și am continuat atunci când apărea ceva nou. Dar „Мушка” și „Биография Белграда” au trecut ca prin urechea acului. Trebuie să le trec pe lista de așteptare!

Cine nu l-a citit pe Milorad Pavić să o facă. Recomand să se înceapă de la Dicţionarul khazar. E nemaipomenit!

Tags: , ,

8 Responses to “Seria de autor Milorad Pavić”

 1. Vladimir B. says:

  În România, oricum, a apărut prea puțin Pavic ca să ”prindă” pe cineva (măcar de urechi)…Peisaj pictat cu ceai — e preferatul meu! Avantajul (sau poate contrariul) e că de traducerea lui s-a ocupat un singur tălmaci: Mariana Ștefănescu! Din cîte-mi amintesc, Ducționarul hazar e disponibil doar în ”versiunea feminină”. E și firesc, dar fiind sexul traducătorului)))

 2. Zenu says:

  😀 Dar chiar există deosebiri între cele două versiuni? Zicea parcă undeva în “prolog” că sunt trei: un băiat merge pe bicicletă /o fată merge pe bicicletă – dar am socotit că-s insignifiante. Se poate că Pavic, în stilul său caracteristic, a vrut să indice că lecturarea textului depinde de sexul cititorului. Dându-ne două opţiuni. 🙂

 3. Vioirca says:

  tinem cont de recomandare. am sa-l caut.

  • Zenu says:

   Mă bucur. Chiar și te invidiez un pic :). Pentru senzațiile pe care le produce la prima lectură. Apropo, îți recomand să faci pocinogul cu „Dicționarul khazar” sau cu „Peisajul…”

   • Viorica says:

    azi l-am cautat dar n-am gasit. nu pot citi de pe laptop. si nici cartile scoase pe foi nu prea imi plac.eu inca sunt traditionalista 🙂 . dar oricum am vazut linkul si am sa incep cu dictionarul . merci de recomandari.

    • Zenu says:

     Şi mie îmi place să simt greutatea cărţii în mână – te înţeleg perfect. Din seria respectivă, am văzut “Peisajul…” la librăria din Sun City (et. 1). L-am văzut chiar ieri aşa că îl găseşti cu siguranţă. Pentru titlurile care nu se găsesc în vânzare, eu fac comandă. Librăria din incinta teatrului Cehov e foarte cooperantă în această privinţă. Îndeplinesc negreşit comenzile. Anunţă imediat ce obţin cărţile livrate în stoc. Plata se face după livrare. Sunt tare cuminţi. 🙂 Chiar azi am trecut pe la ei să-mi comand “Muşka” şi “Biografia Belgradului“.

 4. Viorica says:

  ma puteti felicita:) mi-am luat hazarskii slovari si poslednia liubovi v Constantinopole. Asta am gasit la libraria care-i fata in fata cu camera de comert.