December 1, 2009 4

Minaretele interzise

By in digresiuni

Imposibil de trecut cu vederea: votul elvețienilor la referendum prin care se limitează construcția minaretelor în Elveția mi se pare este revoltător. Am urmărit subiectul la Euronews fără să-i cunosc rădăcinile, dar ideea e în linii mari următoarea: 57,5% din elvețienii care au mers la plebiscit au votat pentru introducerea embargoului asupra minaretelor. Și au tras o mamă de beție cu ocazia victoriei intoleranței.

Din elvețieni 4,3% sunt musulmani. Kosovari, bosniaci și turci. E adevărat ei nu au fost în Elveția pe vremea când Wilhelm Tell practica tragerea cu arcul, dar se poate să fie considerați elvețieni de categorie inferioară?

Democrația directă se consideră o practică exemplară. Ce să ne jucăm, dom’le, de-a partiduțele și parlamentuțele? Poporul rulz. Însă aici democrația populară demonstrează că buzunarele-i sunt de fapt găunoase. Se poate pune la vot cântatul cucoșilor? Nu. S-a încercat în „Cevengur”-ul lui Platonov dar istoria arată bine că nu s-a reușit.

Libertatea religioasă e un drept universal. Ca atare nu e de cheremul referendumului să o afirme sau să o renege. Dacă arderea pe rug a Ioanei d’Arc s-ar fi decis la un plebiscit, rezultatul tot ăla era, sunt sigur. În fine, ai prins ideea – sunt lucruri care se pot decide la referendum și altele care nu.

În consecință cele patru moschei care funcționează astăzi în Elveția vor fi unicele cu minarete. La Zürich, Geneva, Winterthur și Wangen bei Olten. Interesant, cum e o moschee fără minarete?

Desigur, dacă un referendum de acest gen se producea în Moldova, rezultatul ar fi fost probabil și mai înfiorător. La fel ca și prietenul meu de la Madrid, un washingtonian căsătorit cu o marocană, eu prefer ca în loc de moschei sau biserici să se construiască școli. Sau biblioteci, căci școli se pare că avem suficiente. Dar principiul contează. Libertate religioasă? Fără plebiscit, vă rog.

Mă întreb de unde crezi că e imaginea de mai jos?

N-ai ghicit. E din Tokio.

Tags: , , , , , ,

4 Responses to “Minaretele interzise”

 1. evisoft says:

  A fost interzis semnalizarea la autovehicole in orase, de ce atunci bisericile si minaretele o fac in continuare? Nu sunt impotriva constructiilor de biserici si minarete.. doar ca fara noise va rog.

  • Zenu says:

   În cazul de față n-a fost nicidecum vorba de biserici. Sau o fi sunetul clopotelor mai alintător pentru urechea elvețianului decât vocea muezzinului? Iar dacă sunetul e problema – să se pună o limită pe decibeli (muezzinii nu sunt live oricum).

   Mi se pare că grija pentru „peisaj” și sensorii vizuali a fost grija elvețienilor, mai mult decât deranjul sensorilor auditivi.

 2. Vitalie says:

  La Chisinau, “moscheile” functioneaza in apartamente private…