February 15, 2012 Off

Muzică pentru gangsteri şi motani muraţi

By in jazz, muzică

Imaginează-ţi: o muzică care nu e nici tu clasică, nici tu jazz, nici rock’n’roll nu e, nu e rumbă şi nici salsă, nu western, nu e nimic din toate celea şi e toate cele menţionate în acelaşi timp. Să stai să o asculţi într-o doară, într-o gară, cu rucsacul în spinare, în căşti şi cu o ţigăruşcă în pumnul îngheţat. Ah, da, şi o ceaşcă de cafea în mâna stângă. Sau aşa: aşezat turceşte pe o pernuţă, cu o cubata în mâna dreaptă, în obscuritatea unui bar, cu cei doi instrumentalişti în carne şi oase. Un contrabas şi o chitară. Ţi-ai imaginat?

  

Cei doi se numesc Dead Combo . Pogorâţi parcă din peliculele fantasmagorice ale lui Georges Méliès , foarte populari la ei acasă, pe planeta Uranus, şi aproape necunoscuţi în deşertul Mojave. Luaţi separat, pe contrabas îl cheamă Pedro Gonçalves, iar pe ghitară îl cheamă Tó Trips. Dar cine să-i ia separat la urma urmei, căci din 2003, când au pus la cale acest proiect, cei doi luzitani sunt în mod definitiv inseparabili. Despre ei se spune că sunt întruchipările a două personaje de benzi desenate: um gato pingado e um gangster.

Mă întreb care din ei o fi gangsterul şi care – motanul murat? Ăsta de stă în picioare pare să fi capabil să manevreze un scaun pe rotile, chiar dacă poartă ochelari fumurii de gangster şi are o garoafă în pieptar. Celălalt e abominabilul Adbekunkus , un tip misterios în cilindru, cămaşă roşie şi ghete albe, vrăjeşte încovoiat deasupra instrumentului. Nu arată exact ca un motan murat, adică nu din faţă. Deşi faţa nu e se vede niciodată şi dacă stai să te gândeşti… da, el e motanul murat.

Gangsterul şi motanul au făcut împreună Vol.1Vol.2 (Când sufletul nu e mic), Lusitânia Playboys şi Live Hot Clube. Cel mai recent album se întitulează Lisboa Mulata. Ceva de genul… jazz, rumba, western, muzică clasică şi… ăă… sper că ai prins ideea.

Azi Madrizen face 3 ani. Şi ascultă Dead Combo.

Tags:

Comments are closed.