Zen

De ce „zen” şi de ce „de Madrid” sunt două întrebări firești la care pur şi simplu sunt obligat să răspund. Cu Madrid e mai simplu: chiar dacă am scris un text sau două la Chișinău, scriitorul din mine nu s-a născut decât la Madrid. Totul s-a început de la mesajele expediate prin email soției mele. Având în vedere că numărul lor creştea cu fiecare zi, iar subiectele despre care scriam au devenit din ce în ce mai diverse (de la relatări despre călătorii la digresiuni despre te miri ce!) am început să le organizez sub forma unui jurnal pe care l-am întitulat „Zen de Madrid”.

De ce „zen”?

Zen este o formă de trezire spirituală care nu rezultă din studierea textelor religioase, ci din empiric. Medidând asupra diversităţii lumii concretului realizăm brusc că lucrurile nu se întâmplă pur și simplu ci au un oarecare rost. James Joyce urmărea ca în orice poezie a sa să existe câte o epifanie, adică o bruscă manifestare a divinităţii. Din scriitorii occidentali, argentinianul Borges se simţea poate cel mai atașat de filozofia budistă, însă cred că orice scriitor caută mai mult sau mai puţin acelaşi lucru: surprinderea spiritului în cotidian.

Dintr-un motiv sau altul, acasă nu m-am putut învăţa să desprind acest spirit din cotidian. Cotidianul mă copleșea cu o avalanşă de impresii, discuţii, evenimente, activităţi… Numai în Madrid am reuşit să mă detaşez de el și să gândesc cât de cât limpede despre lucrurile care ţin să se întâmple. Unele din cele scrise la Madrid sunt povestiri adevărate, care, sper eu, sunt încărcate cu zen.

Chiar dacă o fac mai rar, continui să scriu și la Chişinău. Despre cărți, idei, călătorii, soartă, frunze, străzi. Uneori îmi iese câte o povestire. Uneori – cu zen!

5 Responses to “Zen”

 1. Mihai says:

  Salut, Zenu 🙂

  Felicitări pentru noul site şi domen 🙂

 2. Radu Lisiţa says:

  Ce ascunde denumirea, nici prin cap să-mi treacă. Succes! 🙂

 3. andrei says:

  Super, eu am aflat de Zen dupa ce-am citit niste carti de Masanobu Fukuoka

 4. me me me says:

  Sau tu te-ai ascuns bine sau eu nu am cautat unde trebuie! Recunosc ca varianta a doua este mai credibila! Mi-am aruncat ochii ( la figurat:)) peste scrierile tale si te-am adaugat la lista mea de ocupatii in noptile albe, in diminetile somnoroase sau la scuza de a nu merge la sala!
  Succes!

Leave a Reply